U ODBRANI FCJK OD UDARA VELIKOSRPSKOG NACIONALIZMA

Za VOMINFO piše: BOŽIDAR PROROČIĆ, književnik i publicista

            Odbrana Fakulteta za crnogorski jezik i književnost je odbrana jedne od temeljnih institucija u očuvanju crnogorskog nacionalnog i identitetskog bića ali i naše bogate književno-kulturne baštine. Na posljednoj sjednici odlazeće Vlade takozvanog tehničkog premijera Abazović je imenovao je na mjesto direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokoga obrazovanja Gorana Danilovića. Goran Danilović istrošeni partijski poltičar negator svega što je crnogorsko uz to i pripadnik srpsko-ruskog mitomanskog  svijeta pod okriljem SPC. Danilović želi da bude dio onih koji će Crnu Goru, Crnogorce ali i naš obrazovni sistem podrediti ulozi Velike Srbije uvijek željne asimilacije i negacije naše države. Ovaj put sa veoma opasnom ulogom da FCKJ dovede do gašenja čime bi njegova misija bila i završena. No siguran sam da mu to građani Crne Gore neće dozvoliti jer se iza njegovih namjera krije političko-manipulanstvo i opasne namjere krugova izvan naše drževe koji žele da nas disciplinuju i unište sve naše posebnosti.

            Ipak Danilovićeve izjave u medijima, pred poslanicima parlamenta Crne Gore i u javnosti svi dobro pamtimo ako on zaboravlja. Ipak ga moram podsjetiti na neke njegove izjave i za jezik ali i za druga identitetska pitanja. Kao predsjednički kandidat Ujedinjene Crne Gore koji je doživio fijasko Goran Danilović rekao je tokom izborne kampanje  da bi pokrenuo inicijativu za promjenu Ustava i radio na tome da srpski bude službeni jezik u Crnoj Gori. O crnogorskom jeziku je izjavio sljedeće Danilović (2021. godine) Kao vršilac dužnosti Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja nije trebalo da se reakredituje Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) na zahtjev te ustanove u aprilu 2019. godine. Njegovi ignorantski stavovi prema svemu crnogorskom odavno su poznati javnosti.

            Što se od izbora do izbora pozivao više na srpstvo i srpsku strategiju sve je imao manju podršku kako među svojim sunarodnicima tako i među kolegama u parlamentu Crne Gore. Njegovi brojni autorski tekstovi i kolumne zasnovani su na dokazivanju nedokazivog. Takođe stalno forsiranje podrške SPC i insistiranje da se podrži ova paramilitarna vjerska organizacija je samo dio njegovog političkog djelovanja koje do danas traje. Danilović je svojevremeno komentarišući otvaranje Fakulteta za crnogorski jezik na svom fejsbuk profilu istakao: ,, – Biblijska vremena su se izgleda primakla i moguće je da ova udvajanja znače da je Vlada protumačila da i od crnogorskog jezika treba uzeti po dvoje i pohraniti u buduću Barku – ko će biti vlasnik barke, vidjećemo. Ipak, biće da se ovdje ne radi o Nojevom brodu koji je isplivao iz Potopa – ovo je prije brodolom pameti i cijele zajednice.”

            Ma koliko želio negirati da nema svoj negativan odnos prema FCJK njegov princip je odavno jasan poznat i prepoznat. Neostvareni populista srpsko-ruskog svijeta vidi ovo kao svoju šansu za političku rehabilitaciju da je urtadio nešto ,,dobro” za ideju Velike Srbije, ali svima nam je dobro poznato da ideja i snovi o Velikoj Srbiji koja želi da drži u svojim kandžama Crnu Goru su ideološki projekti koji su doživjeli svoj sunovrat. Neću ga podsjećati a svi dobro znamo do čega je takva politika dovela na prostorima Zapadnog Balkana. Iza takve politike su ostale krv, pepeo, suze, žrtve i Genocid koji je ispisan idejama o Velikoj Srbiji i najvećim ljudskim stradanjima

            GETOIZACIJA CRNOGORACA I CRNOGORSKE KULTURE KAO I MANJEBROJNIH NARODA

 

            Getoizacija Crne Gore i Crnogoraca i manjebronjih naroda je evidentna u javnom kulturnom prostoru u brojnim opštinama na sjeveru ona se odnosi na izdavaštvo, likovnu umjetnost, pozorišne predstave, folklor, jezik, televiziju, radio i drugo.  Ona ne pogađa samo Crnogorce već i skupine manjebrojnih naroda. Mrvice koje i ako se daju od nacionalističkog srbo-četničkog stola takozvanog Ministarstva kulture su mrvice za podaništvo i ćutanje koje ne smijemo da dozvolimo ni mi ni pripadnici manjebrojnih naroda. Kulturna mreža treba da nas vodi, spaja, povezuje a ne da kao što je sada prilika da nas dijeli sa ozloglašenim slugama srpsko-ruskog svijeta iza kojega se kriju dublji i mračnji intresi koji vode ka uništenju Crne Gore i tihom progonu manjebrojnih naroda: Albanaca, Bošnjaka, Hrvata i drugih. To je ideološka platforma, (matrica) srpsko-nacionalističkih oligarha i poslušnika srpsko-ruskog svijeta oličenih u Milatoviću koji je potvrdio da svi mi imamo i dijelimo takozvani (lažni) srpski jezički prostor i kulturu. Drugim riječima svi smo mi Srbi, što je paradoks koji savremena Evropa i svijet ne može da razumije još manje da podrži i prepozna. Lažna takozvana kulturološka politika je samo put ka uništavanju Crne Gore njenih manjebrojnih naroda a uništenje FCKJ je njihov primarni cilj u rušenju jednog od stubova identiteta građanske i multuetničke Crne Gore. Ima jedna izuzetno značajna knjiga Lasla Vegela mađarsko-srpskog pisaca koji je patnju svog mađarskog narod opisao kroz autobiografski roman NESAHRANJENA PROŠLOST sama knjiga je postala jedna od načitanjih knjiga u 2021. godini u Mađarskoj ali i u Srbiji. Zapravo knjiga piše o mađarskim stradanjima i hegemonističkoj politici zvanične Srbije prema njima. Zapravo slika je identična sadašnjoj u Crnoj Gori samo au akteri drugi a ideje mračnjaštva su iste. Čitava intelektualna zajednica u Crnoj Gori mora pružiti jak i snažan otpor raznim rušiteljima crnogorskog nacionalnog, multigrađanskog i evropskog društva kome težimo. Milatović i Danilovi su samo siva eminencija srpsko-ruskog sveta koji je nastavak svoje zvanične politike srpsko-ruskog svijeta sa samo jednim ciljem srušiti slobodnu i nezavisnu Crnu Goru i institucije sistema.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment