UKIDANJE PAMĆENJA

Piše: Jasmina Smriko

“Najmoćniji udarac nekom narodu je kad mu se ukine pamćenje, a to se radi preko školskih sistema. Tako lako izbrišete narod iz sopstvenog pamćenja”. ( Branko Banjević )

Svakodnevne podvale, falsifikati o srpskim bitkama na Vučjem dolu, Grahovcu…đe Srba nije ni bilo, samo je brisanje memorije kako bi mladi naraštaji živjeli u uvjerenju da su to stvarno srbijanske bitke, a ne crnogorske.
Gotovo da nema naroda kao što je crnogorski, koji je preko krvavih bitki koje je vodio ispleo vijenac slobode, slave i trajanja.
Vučji do, Grahovac, Krusi, Martinići,…imaju samo Crnogorci!!
U svaki pedalj ove zemlje uklesano je ime crnogorskih rodoljuba, koji su dali živote da bi Crna Gora živjela.
Po crnogorskim planinama ostaviše svoje kosti, i tako se pleo vijenac Duklje, Zete, Crne Gore.
Falsifikovanje, otimanje crnogorske istorije nije od juče.
I danas, srbijanski dvor ima svoje janičare, koji bi radi šajkače, opanka prinijeli čitavu Crnu Goru i sve crnogorsko na oltar velikosrpstva.
Priča o Vučjem dolu kao slavnoj srpskoj bici je nastavak uzimanja pamćenja.
Srbija se preko svojih plaćenika, kvazi istoričara, propalih političara, ne od juče, ponaša kao vlasnik svega crnogorskog.
Tamo đe srbijanska noga nije kročila tu su ginuli Srbi i to su srpske bitke.
Tamo đe su Crnogorci gurnuti u pogibiju za srbijanske interese, kao na Mojkovcu I Bregalnici to su, opet, srpske bitke.
Tamo đe je srpska vojska stvarno ušla desila se okupacija, bijeli teror koji su oni nazvali ujedinjenje.
Ni one nesrećnike što izdaše državu 1918.godine, osim prezira ništa nijesu dobili od Srbije. Nakon odrađenog posla, bijahu odbačeni, jer ko će cijeniti one koji izdaju svoju domovinu?
Ni ove danas, Srbe po profesiji, Srbija ne cijeni. Samo ih koristi za svoje ciljeve. Koliko god se trudili da upregnu, da falsifikuju da je sve crnogorsko srpsko, dokazuju svoju polusvijest. Taj polusvijet sokoli neki Baja knindža, Danica, Beogradski sindikat,.. profiteri traže regrute za neke nove srpske ratove.
Otimanjem crnogorske istorije ideolozi velikosrpskih aspiracija, žele prikriti svoju sopstvenu sramotu, jer bitke za ponos nemaju. Od Kosovskog boja do Vukovara, Knina, Sarajeva, Srebrenice…ispisana je istorija đe nije bilo vojničke časti, osim sramoćenja, zločina i genocida.
Zločin koji se sprovodi nad Crnom Gorom, a falsifikovanje istine i istorije je zločin, treba odgovoriti kako dolikuje.
Pokret otpora koji bi konačno stao na rep ideolozima posrbljavanja Crne Gore mora da zaživi. To je dug svakog pojedinca prema precima i prema potomcima.

VJEČNA JE CRNA GORA!
??❤️
30.7.2023.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment