Upokojio se mitropolit Zizjulas, najveći savremeni pravoslavni teologiredio: V.J.

Priredio: V.J.

Jovan Zizjulas, titularni mitropolit pergamski Vaseljenske patrijaršije, najveći savremeni pravoslavni bogoslov, upokojio se juče u svojoj 92. godini od posljedica infekcije korona virusom — objavljuju grčki mediji.

Visoko bogoslovsko obrazovanje je stekao na Univerzitetu u Atini 1955. godine, na Harvardu je postao magistar, a doktorirao u Atini 1965. godine. Predavao je teologiju na univerzitetima u Glazgovu, Edinburgu, Ženevi, Londonu, Atini, Solunu… 

U episkopski čin hirotonisan 22. juna 1986. godine. 

Autor je knjiga i studija koje su nezaobilazni dio biblioteka vjerskih škola. Zalagao se za dijalog i približavanje sa Rimokatoličkom crkvom.

Zizjulas je, ispred Vaseljenske patrijaršije, operativno rukovodio pripremnim sastancima za sabranje pravoslavnih crkava na Kritu u junu 2016, koje zbog bojkota Ruske crkve, te nedolaska delegacija još tri crkve, nije postao VIII Vaseljenski sabor.

Smatra se da je bio glavni savjetnik aktuelnoga vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja. 

U ispostavilo se bezuspješnom pokušaju da Crkvu Srbije (SPC) ubijedi da prizna autokefaliju Pravoslavne crkve Ukrajine, Zizjulas je u jesen 2019. predvodio delegaciju Vaseljenske patrijaršije u Beogradu. 

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment