Ustavni sud ukinuo odluku o pritvoru Radu Miloševiću: Nema opasnosti od bjekstva

Ustavni sud ukinuo je odluku o pritvoru za bivšeg direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića jer smatraju da nema opasnosti od bjekstva – potvrdio je za Televiziju Crne Gore Miloševićev branilac dr Vladan S. Bojić.

>>>Tajne duvanskog dima: Rade Milošević i ekipa ,,moćnih zaštitnika“<<<

Ustavni sud je predmet vratio Višem sudu na ponovno odlučivanje.

Odluka Ustavnog suda uslijedila je nakon ustavne žalbe Miloševićevog advokata.

>>>Milošević davao uputstva članovima kriminalne grupe<<<

U žalbi advokata Bojića, u koji je Pobjeda imala uvid, piše da Miloševiću pritvor određen rješenjem Vrhovnog suda 20. marta ističe 21. juna. Prethodno je, podsjeća, odbijena ustavna žalba, “apsolvirajući u konačom opravdanost produženja pritvora okrivljenom samo po (drugom) pritvorskom osnovu iz člana 175 stav 1 tačka 2 iz Krivičnog zakonika, a nedovoljnost, odnosno neopravdanost pritvorskog osnova iz člana 175 stav 1 tačka 1 Krivičnog zakonika (opasnost od bjekstva)”.

– Imajući u vidu da su svi svjedoci saslušani zaključno sa 15.03.2023. i da više nijedno lice iz te navodne kriminalne ogranizacije nije u pritvoru, tj. da su svi na slobodi, a da je žalilac jedini i dalje u pritvoru, to po svakom objektivnom sudu, i po svim precedentima Evropskog suda u Strazburu, smatramo da je pritvorski osnov iz člana 175 stav 1 tačka 1 Krivičnog zakonika neprihvatljiv, kako ste i obrazložili odlukom od 21. marta. Zato najljubaznije molimo da o predmetmoj žalbi odlučite, jer svaki dan/sat/minut nakon 21. juna (tačnije od 15. marta) od kada je žalilac u pritvoru isključivo zbog pritvorskog osnova – opasnosti od bjekstva – nije de facto i de iure mjera obezbjeđenja, već je preobražena u kaznu – naveo je Bojić u ustavnoj žalbi.

Bivši direktor Uprave carina i prihoda Rade Milošević uhapšen je 21. decembra po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je stvorio kriminalnu organizaciju.

>>>Rade Milošević rekao da ako padne on, pašće i ostali<<<

SDT vjeruje da je prošlog ljeta u nekoliko navrata UPC, na čijem čelu je tada bio Milošević, organizovala akcije spaljivanja oduzetih cigareta, ali da je 90 odsto paketa umjesto u pećima završavalo u švercerskim rukama.

Pobjeda

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment