UŽIVO Generalna skupština UN-a ponovo o kandidaturi Palestine za članstvo

217. je dan sukoba na Bliskom Istoku.
U nastavku pratimo dešavanja:
07:27 Pregovori o primirju u Gazi: Hamas kaže da je ‘lopta u potpunosti’ na terenu Izraela
 
Francuska informativna agencija AFP izvještava da je Hamas rano u petak objavio da je njegovo izaslanstvo koje je prisustvovalo pregovorima o prekidu vatre u Gazi u Kairu napustilo grad i otputovalo u Katar, te su dodali da je “lopta sada potpuno” na terenu Izraela.
“Pregovaračko izaslanstvo napustilo je Kairo i uputilo se u Dohu. U praksi, okupacija [Izrael] je odbacila prijedlog koji su podnijeli posrednici i iznijela primjedbe na nekoliko centralnih pitanja”, rekla je grupa u saopštenju, dodajući da stoji uz prijedlog o prekidu vatre.
07:00 Generalna skupština UN-a ponovo o kandidaturi Palestine za članstvo
 
Generalna skupština UN-a sastaće se u petak kako bi raspravljala o nacrtu rezolucije o ponovnom razmatranju kandidature Palestine za članstvo u toj organizaciji i dodjeljivanju dodatnih prava, prenosi Tanjug pozivajući se na Anadoliju.
Prema informacijama do kojih je došla turska agencija, novu rezoluciju, koja će biti predstavljena Generalnoj skupštini na glasanje, predlažu Ujedinjeni Arapski Emirati. Naglašava se kako “Palestina ispunjava kriterijume za članstvo, prema članu 4. Povelje UN-a” i da zato “treba biti primljena”.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment