UŽIVO SAD odbacuje mogućnost pridruživanja izraelskom kontranapadu na Iran

191. je dan sukoba na Bliskom istoku.
U nastavku pratimo dešavanja:
08:00 SAD odbacuje mogućnost pridruživanja izraelskom kontranapadu na Iran
Visoki američki zvaničnik potvrdio je da je Bajden rekao izraelskom premijeru da Vašington neće ponuditi vojnu podršku za bilo kakvu odmazdu na napad Irana, navodi novinska agencija AFP.
“Ne bismo bili dio bilo kakvog odgovora koji oni učine”, rekao je neimenovani zvaničnik.
“Ne bismo zamislili da sudjelujemo u takvom činu.”
07:58 Američke snage uništile 80 dronova i šest projektila lansiranih iz Irana i Jemena
Američka vojska saopštila je da su njene snage Centralne komande uspješno angažovale i uništile više od 80 bespilotnih letjelica za “jednosmjerni napad” i najmanje šest balističkih projektila koji su namjeravali napasti Izrael iz Irana i Jemena.
“To uključuje balistički projektil na lanseru i sedam bespilotnih letjelica uništenih na zemlji u područjima Jemena pod kontrolom Husa koje podržava Iran prije njihovog lansiranja”, dodaje se.
07:57 Blinken razgovarao s ministrima vanjskih poslova Jordana, Saudijske Arabije, Turske i Egipta
Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa svojim kolegama iz Jordana, Saudijske Arabije, Turske i Egipta u svjetlu iranskih osvetničkih napada na Izrael.
Tokom razgovora, Blinken je ponovio da Vašington ne traži eskalaciju u regiji, ali da će nastaviti podržavati odbranu Izraela.
Blinken je takođe razgovarao o važnosti povećanja humanitarne pomoći Pojasu Gaze.
07:29 Izraleski i iranski ambasador pri UN razmijenili optužbe tokom zasijedanja Savjeta bezbjednosti
Izraelski i iranski ambasador pri Ujedinjenim nacijama (UN) osudili su akcije jedni drugih tokom hitne sjednice Savjeta Bezbjednosti, sazvanom u cilju razmatranja iranskog napada na Izrael. 
Ambasador Izraela pri UN Gilad Erdan rekao je da Iran „mora biti zaustavljen prije nego što gurne svijet na tačku bez povratka, u regionalni rat koji može da eskalira u svjetski rat“.
Erdan je optužio Iran da traži svjetsku dominaciju i da je njegov napad dokazao da Teheran „nema brige, ni za islam ni za muslimane“, prije nego što je uzeo tablet kako bi prikazao video snimak izraelskog presrijetanja iranskih dronova iznad džamije Al-Aksa u Jerusalimu.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment