UŽIVO Ukrajina: Vratili smo 116 zarobljenih vojnika; Medvedev: Cijela Ukrajina će gorjeti zbog američkog oružja

346. je dan ruske invazije na Ukrajinu.  Dešavanja pratimo iz sata u sat:
13:30 Medvedev: Cijela Ukrajina će gorjeti zbog američkog oružja
Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da će isporuka naprednijeg američkog oružja Ukrajini samo izazvati dodatne udare Rusije, a mogla bi i aktivirati rusku nuklearnu doktrinu.
“Gorjeće cijela Ukrajina koja ostaje pod vlašću Kijeva”, kazao je Medvedev u intervjuu s novinarkom Nadanom Fridrikhson.
Fridrikhson je upitala Medvedeva, koji je kao zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti postao jedan od najistaknutijih “jastrebova” nakon ruske invazije na Ukrajinu, bi li upotreba oružja većeg dometa mogla natjerati Rusiju na pregovore s Kijevom.
“Rezultat će biti upravo suprotan. Samo moralne nakaze, kojih ima dovoljno i u Bijeloj kući i na Kapitolu, mogu to tvrditi”, odgovorio je Medvedev u intervjuu koji je Fridrikhson objavila na svom Telegram kanalu.
“Uvjeravam vas da će odgovor biti brz, čvrst i uvjerljiv”, dodao je on.
12:00 Ukrajina: Vratili smo 116 zarobljenih vojnika
Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak, rekao je da je Ukrajina vratila 116 vojnika u sklopu razmjene ratnih zarobljenika.
Na Tviteru je objavio video snimak vojnika.

Another big POWs swap. We managed to get back 116 of our people. Those are the defenders of Mariupol, Kherson partisans, snipers from Bakhmut vicinities, and other heroes of ours. pic.twitter.com/DQFtjPC4E6
— Andriy Yermak (@AndriyYermak) February 4, 2023

10:55 SAD upozorile Tursku zbog izvoza hemikalija i mikročipova u Rusiju
Sjedinjene Države upozorile su Tursku zbog izvoza hemikalija, mikročipova i drugih proizvoda u Rusiju koji bi se mogli koristiti tokom napada na Ukrajinu.
Brajan Nelson iz Ministarstva finansija SAD razgovarao je prilikom sastanaka u Ankari i Istanbulu sa zvaničnicima turske vlade i privatnog sektora, te ih pozvao na veću saradnju pri ometanju protoka takve robe.
09:45 Njemački tužilac: Imamo dokaze o ratnim zločinima u Ukrajini
Njemačka je prikupila dokaze o ratnim zločinima u Ukrajini, rekao je glavni tužilac te zemlje i dodao da će biti potreban sudski proces na međunarodnom nivou. 
“Trenutno smo usresređeni na masovna ubistva u Buči i napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu”, rekao je Peter Frank za novine Welt am Sonntag, prenio je Index. 
07:12 Ruski studenti će učiti o “specijalnoj vojnoj operaciji”
Ruski univerziteti predavaće o ciljevima ruske “specijalne vojne operacije” u Ukrajini, izvijestio je u ruski državni medij TASS pozivajući se na Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja.
07:00 Zelenski: Moguće da će Ukrajina ove godine početi pregovore o prijemu u EU
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ocijenio je da je moguće da ove godine Ukrajina počne zvanične pregovore o prijemu u Evropsku uniju (EU).
“Postoji saglasnost da je moguće započeti pregovore o pristupanju Ukrajine EU tokom ove godine”, rekao je Zelenski u svom obraćanju poslije samita Ukrajina-EU održanog juče u Kijevu.
Zelenski je rekao da se može reći da Ukrajina napreduje ka svom cilju.

Svijet
Sergej Lavrov: Moldavija bi mogla postati novi antiruski centar
03.02.2023. 21:17

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment