Varga: Brojne sličnosti između Crne Gore i Ukrajine, Zapad da reaguje

izvor: Pobjeda

Zapad bi trebalo da reaguje povodom ruskog uticaja u Crnoj Gori, kazao je novinar i analitičar Boris Varga gostujući u emisiji „Tema“ na Televiziji E.

Istakao je da je reakcija bila potrebna i 2020. godine kada se pokazao veliki uticaj litija.

– Ta situacija je bila potcijenjena jer društva ne mogu sama da se izbore sa ruskim uticajem. Vidimo to po ratu u Ukrajini – naglasio je Varga.

Smatra da su sličnosti između Crnogoraca i Ukrajinaca brojne.

– SFRJ i SSSR, ma koliko bile različite, izlaze iz jedne ideologije i jednog sistema koji je bio autoritarni. To je priroda saveznih država gdje, nakon raspada, ove što su bile centralne i jače žele, pogotovo bliske narode, da drže kao bratske, pod pritiskom i njihovim negiranjem. Negiranje identiteta, vjerskog, nacionalnog i jezičkog, to je sličnost između Crne Gore i Ukrajine. Ma koliko mnogi voljeli SFRJ, upravo taj momenat sistema ima posljedice. Zato je dobro što prije integrisati Zapadni Balkan u Evropsku uniju – predočio je Varga.

Vjeruje da je potencijal rusije na Crnu Goru smanjen ulaskom Crne Gore u NATO. Međutim, ukazuje i na to da je, u odnosu na Albaniju i Sjevernu Makedoniju, Crna Gora kao članica NATO-a upravo postala najranjivija.

– O tome je i Tramp govorio. Već tada se vidjelo da tu postoji potencijal za društvene podjele oko nekih vrijednosti i političkih orijentacija i prije svega identitetskih pitanja, sa čime se veoma brzo suočila Crna Gora. Mislim da je tu najranjivija kao mlada članica i mislim da to Rusija zna i da će iskoristiti barem da diskredituje NATO. Ne znamo kako izgleda kada neka članica izlazi iz NATO saveza, ali svakako da je stvoriti krizu u jednoj NATO članici uspjeh koji može da se pripiše jedino Rusiji – naveo je Varga.

Kada je riječ o Otvorenom Balkanu ističe da je taj projekat postao opasna ideja koji stabilokratiju održava na relaciji Beograd-Tirana.

– Gdje ustvari Beograd ima uticaja i gdje se možda manje uvažava kriterijum demokratije, ljudskih prava i manje se uvažavaju interesi regija, manjih država, poput Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova. Otvoreni Balkan je opasan zato što je on dozvolio da postoji zajedno sa ruskim, odnosno srpskim svijetom. To su dvije inicijative koje isključuju jedna drugu – kaže Varga.

Prema njegovim riječima, Zapad bi i po tom pitanju trebalo da ustanovi principe.

– Mogu da razumijem Zapad da je bolje imati nekog u svom savezu i da je bolje razgovarati i komunicirati i rješavati problem, nego imati situaciju iz devedesetih godine gdje je Milošević bio potpuno van kontrole i gdje se moglo reagovati jedino vojno. Ali tu neki princip mora da bude. Možemo imati prelivanje rata ili ako ne rata, jer nema čime da se ratuje, ona potencijalno nestabilnih i konfliktnih momenata koje sada vidimo na sjeveru Kosova. Da je Otvoreni Balkan bio malo strožiji i nije puštao nacionalizam i ruski svijet, ne bi se to dešavalo – naglašava Varga.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment