Velika Britanija kaže da projektili Storm Shadow koje je dala Ukrajini izazivaju pustoš na ruskim ciljevima i da su tačni “skoro bez greške”

Projektil Storm Shadow koji se lansira iz zraka koristi se s velikim efektom u Ukrajini, saopštila je Velika Britanija.

Oružje koje je isporučilo UK radi “gotovo bez greške”, rekao je britanski ministar odbrane Ben Wallace.

Rusija je optužila Ukrajinu da je oružjem udarila na most koji povezuje Herson i Krim.

Projektili Storm Shadow koje je Ujedinjeno Kraljevstvo dostavilo Ukrajini pogađaju svoje ciljeve s gotovo savršenom preciznošću, dovodeći ruske operacije u nered, saopštila je Velika Britanija u poneđeljak.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je u izjavi za Donji dom da je “projektil Storm Shadow imao značajan uticaj na bojno polje”.

“Njegova tačnost i sposobnost da uspješno isporuči teret, kako su ga poslali i dizajnirali Ukrajinci, gotovo je bez greške”, dodao je.

Prema proizvođaču, MBDA, raketa koja se lansira iz zraka ima domet veći od 155 milja i dizajnirana je da leti nisko nakon lansiranja kako bi izbjegla otkrivanje.

Ugrađeni infracrveni sistem za traženje ciljeva omogućava mu da prepozna planirane ciljeve za precizan udar, kaže MBDA.

Domet projektila znači da može dramatično pogoditi izvan dosega toliko proslavljenih HIMARS lansera koje su SAD poslale u Ukrajinu, a koje su modifikovane kako bi zadržale domet unutar oko 50 milja, objavio je Wall Street Journal.

Uticaj Sjenke Oluje na rusku vojsku u Ukrajini prvenstveno je bio oko njene logistike, kao i komandovanja i kontrole, rekao je Wallace.

Nakon što ih je prošle godine udario HIMARS, ruske snage su se prilagodile premještanjem svojih komandnih i kontrolnih čvorova izvan dometa, rekao je Wallace u britanskom parlamentu.

Zbog toga su duboke vatre postale važne, rekao je on, pozivajući ukrajinske saveznike da obezbijede dodatnu opremu dugog dometa.

Velika Britanija je u maju objavila da će poslati neotkriveni broj projektila Storm Shadow u Ukrajinu.

Do kraja tog mjeseca Ukrajina je rekla da koristi projektil sa 100% uspjeha u napadu – cifra koju je osporila Rusija, koja je rekla da je presrela dvije rakete, prenio je Reuters.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu optužio je u četvrtak Ukrajinu da je koristila projektile da pogodi most Čonhar, ključni kanal koji povezuje Herson koji drži Rusija sa Krimom, izvještava The Telegraph.

Ukrajina nije odmah preuzela odgovornost za napad, koji je znatno oštetio most. No, portparol odbrambeno-obavještajnih službi je ipak obećao “više ovoga”, navodi list.

Rupa u mostu Čonhar koji povezuje Herson i Krim, za koju Rusija kaže da je izazvana raketnim udarom Storm Shadow.

Vladimir Saldo putem Telegrama/Handout/Reutersa

Udar na most korišćenjem projektila Storm Shadow bio bi u granicama britanskih uslova za ukrajinsku upotrebu oružja, koje je predviđeno da bude ispaljeno samo na ukrajinskoj teritoriji – što je dugotrajan uslov vojne pomoći koju je pružao Zapad.

Krim je pripojen Rusiji 2014. godine, ali je ipak i dalje priznat kao suverena teritorija Ukrajine od strane velike većine međunarodne zajednice.

Rusija je, međutim, upozorila da bi udari na Krim upotrebom oružja koje je isporučio Zapad “značilo da će Sjedinjene Države i Britanija biti u potpunosti uvučene u sukob”. Takođe se prijetilo odmazdom “centrima za donošenje odluka u Ukrajini”, objavio je The Telegraph.

prevod sa engleskog: VOMINFO

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment