Vučić: Spremnost za koncept sporazuma, rezervisanost o jednoj bitnoj stvari

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Njemačke i Italije da će u narednim danima i nedjeljama obaviti konsutlacije sa članovima vlade, parlamenta i svih značajnih društvenih grupa “da smo spremni da prihvatimo koncept i radimo na implementaciji predloženog sporazuma”, ističući da je pokazao “svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju, o jednoj važnoj stvari”.
„Naravno ne mogu da govorim o tome jer prijedlog nije javan“, rekao je Vučić nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, spoljnopolitičkim savjetnicima francuskog predsjednika i njemačkog kancelara, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, i diplomatskim savjetnikom premijerke Italije Frančeskom Talom.
Predsjednik Srbije je ocijenio da je „danas je bio veoma težak, možda i najteži razgovor koji smo imali“.
„Ono oko čega jesmo saglasni je da zamrznuti konflikt nije rješenje i da kad imate zamrznuti konflikt, samo je pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i da neodgovorni pojedinici uruše mir i stabilnost cijelog Zapadnog Balkana“, kazao je on.
Vučić je rekao da je „nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ukoliko se ne bismo usaglasili sa predloženim planom“.
„Pod tim i takvim uslovima, tražili smo od ‘četvorke plus Lajčak’ da pomognu svima nama u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na Kosovu i Metohiji i smatramo da je krajnje vrijeme da se formira ZSO, koja je ne samo obećana već i potpisana prije 10 godina. I to je pitanje hitnosti, jer tek poslije toga je moguć razgovor i povratak u institucije i kakva takva normalizavija situacije“, rekao je Vučić.
Prema njegovim riječima, posljednje pitanje ticalo se vladavine prava.
„Ne znam šta su oni rekli u svojoj izjavi ali pretpostavljam da su pozdravili promjene koje smo pravili a koje su značajne na evropskom putu Srbije“, rekao je predsjednik.
Istakao je da „pred nama nisu laki dani“, najavio „mnogo teških odluka“ i kazao da „ljudi treba da znaju da ovdje nema ni lijepih ni slatkih razgovora“.
„Jedino što mogu da kažem je da sam zaista dao sve od sebe da čuvam i štitim Srbiju, što ću bar još neko vrijeme nastaviti da činim“, kazao je Vučić.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment