Vučić: Zahvalni smo Rusiji za podršku, ali za nas je Donbas Ukrajina

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za američku medijsku kompaniju Blumberg da je zahvalan Moskvi za podršku u vezi s Kosovom, ali da ne podržava invaziju Rusije na Ukrajinu.
Vučić, za koga Blumberg kaže da je prethodnih godina imao desetine sastanaka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i da je uzimao časove ruskog da bi mogao da na ruskom razgovara s njim, kazao je da s ruskim liderom nije razgovarao „mnogo mjeseci“.
– Mi smo na samom početku rekli da nismo u mogućnosti i da ne možemo da podržimo invaziju Rusije na Ukrajinu. Za nas je Krim Ukrajina, i Donbas je Ukrajina, i tako će i ostati – rekao je Vučić u utorak za Blumberg u Beogradu, uoči odlaska u Davos.
Blumberg navodi da se Srbija ekonomski godinama pomjera iz „ruske orbite“ i da Rusija ima udio od oko šest odsto u srpskoj spoljnotrgovinskoj razmjeni, dok je EU daleko najveći partner. Ipak, Srbija se u Evropi i dalje izdvaja stavom prema Rusiji, navodi Blumberg, i podsjeća da avio-kompanija Er Srbija nije ukinula direktne letove do Rusije i da je u Beograd došlo mnogo Rusa od početka invazije.
Vučić je rekao da je zahvalan Rusiji za podršku u vezi s Kosovom i da Srbija zato ne može da podrži ekonomske sankcije protiv Moskve.
– Bili smo pod sankcijama gotovo deset godina, zapravo osam godina, i ne vjerujemo da je to rješenje – kazao je Vučić.
O rješavanju kosovskog pitanja Vučić je rekao da je znatno realnije ići napred malim koracima, nego očekivati neki veliki i brzi dogovor koji bi uključivao priznanje Kosova od Srbije.
– Moramo da malim koracima promijenimo situaciju na terenu, da izgradimo povjerenje između dvije strane i onda da vidimo kako možemo da pristupimo svemu ostalom. Ne treba sanjati nešto za šta svi znamo da se neće dogoditi – rekao je Vučić.
O ulasku srbije u EU Vučić je izrazio uvjerenje da će građani Srbije, kada i ako taj izbor bude stavljen pred njih na referendumu, glasati za pridruživanje Uniji.
Dodao je da će, da bi se to dogodilo, biti potrebna uvjeravanja da je članstvo u EU realno.
– Znam da je EU naš put. Nema drugih puteva – naveo je predsjednik Srbije.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment