Vučurović: ZBCG će biti stožer nove vlade, neke ambasade ponižavaju Crnu Goru i izigravaju okupacione vlasti

Izbori su pokazali da je koalicija “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) jedan od najvažnijih političkih faktora u državi. I pored kontinuiranih napada na nas, koji su mjesecima stizali sa raznih adresa, i pored brojnih spinova i podmetanja, dokazali smo snagu i žilavost i pokazali da će naša koalicija i srpski narod biti stožer buduće vlade i nosilac demokratskih procesa, kazao je u razgovoru za “Dan” poslanik i član Predsjedništva Nove srpske demokratije Jovan Vučurović.

On je istakao da Crna Gora ne smije da se podešava prema željama pojedinih ambasadora, već prema interesima svojih građana.

Upitan ko bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da bude u novoj izvršnoj vlasti, naglašava da se nikada više ne smije eskivirati izborna volja građana prilikom formiranja Vlade.

“To su demokratski postulati i politička logika koja nam je neophodna nakon svih onih loših eksperimenata i iskustava koja smo imali sa 42. i 43. vladom. Želimo da svi imaju korektan i pošten pristup u pregovorima i ne sumnjam da ćemo onda brzo doći do dogovora. Naravno, shodno izbornoj volji naroda, smatram da će koalicija “Za budućnost Crne Gore” biti jedan od najvažnijih faktora nove vlade”, rekao je Vučurović.

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke saopštila je da koaliciju “Za budućnost Crne Gore” u Vašingtonu ne doživljavaju kao partnera. Vučurović je istakao da ne žele da se Crna Gora podešava prema željama pojedinih ambasadora, već prema interesima svojih građana.

“Upozoravali smo i tokom predizborne kampanje, ali i godinama unazad, na taj loš uticaj sa nekih adresa, kao i na poniženja koja Crna Gora trpi od strane pojedinih ambasada, koje bukvalno treniraju strogoću u Crnoj Gori. To kod nas ne prolazi, ali, nažalost, ima i onih koji slijepo slijede te naloge. Ipak, uzdamo se u zrelost svih političkih aktera koji treba da formiraju Vladu, i to shodno rezultatima izbora, a ne prema željama pojedinih ambasadorki koje su umislile da su okupacione vlasti. Dakle, da se pita narod, a ne ambasade. I da bude potpuno jasno: mi želimo saradnju sa svima, i sa SAD i sa EU, ali na partnerskim osnovama, a ne da neko pokušava da nas uvede u kolonijalni status”, poručio je Vučurović.

Ističe da je srpski narod izborio promjene i dominantno uticao na to da se Crna Gora oslobodi nakon 30 godina diktature, zbog čega je zaslužio da ima svoje predstavnike u Vladi.

“Mi to pravo ne sporimo ni ostalima. Mislim da je to pošteno i jasno je da u ovom trenutku naša koalicija čuva dostojanstvo Crne Gore”, kazao je Vučurović.

Vladavina prava u fokusu

Vučurović navodi nekoliko prioriteta koji će biti pred novom vladom.

“Što se tiče koalicije “Za budućnost Crne Gore”, u fokusu moraju biti vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, potpuna demontaža bivšeg režima, posebno u tužilaštvu, sudstvu, ANB-u i policiji, ekonomske reforme koje će omogućiti bolji život građana i stvaranje društva u kome će svi narodi i građani biti ravnopravni, gdje neće biti diskriminacije. Mi ćemo, kao stožer te vlade, dati svoj puni doprinos da se ostvare ti principi, koji su i najvažniji na putu ka EU”, rekao je on.

Antena M

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment