Žarko Božovic nišanom pravde na laž;

Istina se sakriti ne može

ekskluzivno za VOMINFO

Novinar RTCG poslije više verzija i interpretacija dešavanja prilikom zabrane upotrebe maternjeg crnogorskog jezika na Javnom servisu

Povodom različitih interpretacija iznijetih u javnost proteklih dana koje su se ticala slučaja zabrane upotrebe jotovane verzije crnogorskog jezika, a nakon jučerašnje emisije “Link”, u kojoj je saopšteno niz netačnih informacija, u obavezi sam da upoznam javnost Crne Gore sa svim činjenicama utemeljenim na istini,iza koje moralno i odgovorno stojim:

Na samom početku, želim naglasiti da mi je prošle sedmice (19.01.) urednik prvog programa Radija Crne Gore, Milutin Tomašević, jasno i glasno saopštio da ubuduće, zbog upotrebe jotovane verzije crnogorskog jezika, neću raditi u informativnim emisijama, jer je stav menadžmenta da jezik na Javnom servisu treba standardizovati. Tomašević mi je tom prilikom,takođe, rekao da ću ubuduće obavljati samo one poslove koji proizilaze iz mog ugovora o radu, a to je angažman u okviru Programa za manjine – redakcije na jezicima manje brojnih naroda.

Odmah sam reagovao i jasno mu naglasio da je riječ o kršenju mojih ustavnih prava, zatraživši od Tomaševića da mi on i direktor RCG pismenim putem dostave tu usmeno interpretiranu odluku, jer sam kasnije i lično reagovao kroz formalno pravnu proceduru putem arhive.

Moram naglasiti da za Tomaševićevo usmeno obraćanje upućeno meni postoje i svjedoci,časni,odgovorni i kredibilni novinari koji su ujedno i moje cijenjene kolege.

Tomašević je, međutim , u pisanom odgovoru negirao da je to od mene tražio, dok je direktor RCG istakao da je moja želja da istovremeno budem novinar DESK-a. Činjenica je, međutim, da sam ja već duže, upravo odlukom vrha RCG, bio novinar u okviru DESK-a i da sam gotovo svakodnevno izvještavao sa događaja, i to na zahtjev šefova DESK-a i urednika, što je lako provjeriti uvidom u bilo koju emisiju iz proteklog perioda. O tome, uostalom, postoji i evidencija o učinku,  kao i spisak 36 novinara raspoređenih na DESK-u, te emitovane rubrike.

Naglašavam da odgovorno i uredno izvršavam sve što prolazi iz mog ugovora o radu.

U poneđeljak, 23. januara, na ovu sam temu razgovarao sa generalnim direktorom RTCG i tom prilikom mu dostavio i odgovore direktora i urednika RCG, koje on nije posjedovao. Nakon razgovora, smatrao sam da će generalni direktor ostati neutralan dok se ne dokaže istina. Međutim, u jučerašnjoj emisiji “ Link” generalni direktor se iznošenjem neistina, te konstrukcija o nekakvim atacima na RTCG i političkim utakmicama, jasno svrstao.

Odgovorno tvrdim da je svaka informacija o tome što mi je Tomašević saopštio vjerodostojna. Pokušaji da se ovo prevede na teren politike su uzaludni, a uostalom – i u samoj emisiji “Link” se poslanica DPS Aleksandra Vuković ni na jedan način nije stavila ‘na moju stranu’. To samo govori o tome da niti imam bilo čiju političku podršku, niti mi je potrebna.

Ni sada, a ni ranije nijesam je imao, niti sam imao kumove i prijatelje kako bi me postavljali na odgovorne pozicije u Javnom servisu. I ponosan sam na to.

Upravo na ovom primjeru, međutim, vidi se na što je rukovodstvo Javnog servisa  spremno u svojim  progonima i bestidnim kršenjima ljudskih prava. Jako je porazno to što ću pred nadležne pravosudne organe morati da pozivam svjedoke kako bih dokazao nešto što je jedina istina, a što rukovodstvo RCG želi da porekne nevještim manipulacijama.

Ustavna prava garantovana su svakom građaninu, pa samim tim i meni. I nema toga ko će me pokolebati da se izborim da se ustavom zagarantovana prava poštuju i u mom slučaju,i da se istina dokaže, prvo preko domaćih, a ako zatreba onda i preko međunarodnih instanci.

Žarko Božović, novinar

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment