Zašto je nejasan Bidenov stav o ukrajinskom Krimu?

Stručnjaci smatraju da Washington nastoji, slijedeći strategiju dvosmislenosti o vraćanju kontrole nad Krimom, izvršiti pritisak na Rusiju da sjede za pregovarački sto.

Otkako je počeo rat u Ukrajini američka administracija je nastojala zadržati sve opcije otvorene kada je riječ o njihovoj podršci Kijevu da vrati poluotok Krim, koji je pod kontrolom Rusije.

Izvještaj koji je objavio američki list The Hill navodi da su zvaničnici u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena konstantno izbjegavali dati odgovor na pitanja o tome hoće li Washington podržati napore Kijeva da ponovno osvoji poluotok koji je Rusija pripojila svom teritoriju 2014. godine.

Izvještaj koji je pripremila Ellen Mitchell, glavna dopisnica lista za odbrambena pitanja, navodi da je američka administracija zadržala dvosmislenu strategiju, uprkos zahtjevu pojedinih američkih zakonodavaca da se u tom pogledu zauzme jasniji stav.

Prema listu, stručnjaci smatraju da Washington nastoji, slijedeći strategiju dvosmislenosti o vraćanju kontrole nad Krimom, izvršiti pritisak na Rusiju kako bi je primorao da sjedne za pregovarački sto i zaustavi rat u Ukrajini.

Chris Chivvis, bivši američki službenik Nacionalne obavještajne službe u Evropi i direktor programa američke politike u Fondaciji Carnegie, kaže da političari u Bijeloj kući “možda vjeruju da je važno zadržati Krim u opasnosti kako bi se izvršio pritisak na Rusiju da sjedne za pregovarački sto”, prenosi The Hill.

“Ovo je, možda, motiv za slijeđenje takve politike, čak i ako zapravo ne vjeruju da Ukrajina može vratiti kontrolu nad poluotokom vojnim putem”, kazao je.

Ambicije Kijeva da vrati Krim

Ukrajina je bila jasna kako je njen cilj vratiti poluotok, a predsjednik Volodimir Zelenski je obećao u septembru prošle godine da će njegove snage vratiti svaki djelić ukrajinske teritorije koju je Rusija zauzela.

Jake Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, izjavio je, odgovarajući na pitanje o Krimu u televizijskom intervjuu prošlog mjeseca, kako je ”trenutno važna stvar da oni (Ukrajinci) moraju vratiti teritoriju na jugu i istoku na koju su trenutno fokusirani. Moramo im dati alate da to mogu učiniti. Pitanje Krima i onoga što će se desiti u budućnosti je nešto o čemu ćemo govoriti kasnije”.

Iako američki dužnosnici konstantno naglašavaju da će Washington pružiti podršku Ukrajini kako bi izašla iz rata kao pobjednik, bez obzira koliko dugo će trajati ruska invazija, izvještaj skreće pažnju na to da nisu bili voljni pružiti punu podršku ambicijama Kijeva da vrati poluotok Krim.

U izvještaju se zaključuje da na ovakav američki stav djelomično utječe i pitanje teškog naoružanja, poput raketa dugog dometa, tenkova i borbenih aviona, koje bi vjerovatno bilo potrebno za vraćanje kontrole nad Krimom.

ALB

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment