ZELENSKI IM ODUZEO DRŽAVLJANSTVO! U toku ‘čišćenje’ zemlje: ‘Potpisao sam dokumente’

Ukrajinski predśednik Volodimir Zelenski oduzeo je državljanstvo nekolicini bivših uticajnih političara u subotu u posljednjem od koraka za “čišćenje” zemlje od proruskih utjecaja.

“Danas sam potpisao relevantana dokumenta kako bih preduzeo još jedan korak u zaštiti i čišćenju naše zemlje od onih koji su na strani agresora”, rekao je Zelenski tokom noćnog video obraćanja.

Zelenski nije želio da im navede imena, ali je rekao da imaju dvojno rusko državljanstvo.

Prema ukrajinskim državnim medijima, popis uključuje nekoliko vodećih političara iz biroa Viktora Janukoviča, koji je bio proruski predśednik Ukrajine od 2010. do smjene s dužnosti 2014.

Na popisu su bili Dmtro Tabačnik, bivši ministar obrazovanja i znanosti, Andrej Kjujev, bivši potpredśednik vlade i šef Janukovičeve administracije i Vitalij Zakarčenko, bivši ministar unutarnjih poslova, izvijestila je novinska agencija RBC-Ukrajina.

Ukrajina je određenom broju ljudi oduzela ukrajinsko državljanstvo i sankcionisala stotine ruskih i bjeloruskih pojedinaca i preduzeća od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine.

Dnevno.hr

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment