FCJK: Vlada da podrži Rezoluciju UN o Srebrenici i da ne bruka državu

FCJK se pridružuje apelu skoro 90 NVO i preko 200 pojedinki i pojedinaca koji zahtijevaju od premijera Milojka Spajića da Vlada Crne Gore podrži Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici i bude njen kosponzor.
Svako suprotno stanovište bio bi anticivilizacijski čin. Upućujemo premijera Spajića i njegovu Vladu da se upoznaju s djelom Teodora Adorna, velikoga njemačkog filozofa i pripadnika Frankfurtske škole kojega su prognali nacisti. Nakon saznanja za strahote u Aušvicu Adorno je zapisao da nijedan segment života poslije toga nije zamisliv – da je nemoguće normalno funkcionisati ukoliko nemamo stav ili ne mislimo o Holokaustu. Na tome je utemeljena poslijeratna Evropa.
Godine 1995. u našem komšiluku dogodio se genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Taj genocid počinila je krvožedna Vojska Republike Srpske. Bošnjake u Srebrenici ubijali su baš zbog toga što su Bošnjaci i baš zbog toga što su muslimani, dakle zbog vjere, imena i prezimena. Ubijanje je bilo sistematsko s neskrivenom namjerom da im se utre trag, navode iz FCJK.
Kako dodaju, dužnost je savremene civilizacije da o tome genocidu uvijek ima stav i ne kalkuliše s njim u političkim kombinacijama.
Crnoj Gori takva anticivilizacijska Vlada ne treba. Nedopustivo je da njezin premijer pričom o infrastrukturnim projektima relativizuje najtužniju i najtragičniju tačku zapadnobalkanskoga regiona. Zato pozivamo premijera da obustavi dalje sramoćenje Crne Gore, a njegovu partiju da se ne blamira nakaradnim i besmislenim saopštenjima koja vrijeđaju žrtve genocida. Njihova poruka da se o prošlosti ne treba govoriti, jer otvara rane, klasični je istorijski revizionizam. O prošlosti se mora govoriti, uvijek i zauvijek, jer ko ne poznaje prošlost taj je spreman zaboraviti sve – i Holokaust i Jasenovac i Srebrenicu, navode iz FCJK.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment