The Times: Ko će zamijeniti Putina ako padne?

Ako Ruski predsjednik umre ili ne bude više u stanju vladati, funkciju vršioca dužnosti predsjednika preuzeće premijer Mihail Mišustin, piše britanski list

U izvještaju britanskog lista The Times navodi se da su uporne glasine o zdravlju ruskog predsjednika Vladimira Putina, napad dronom na njegovu rezidenciju u Kremlju ove sedmice i uspon Jevgenija Prigožina, šefa Wagner grupe, podstaknuli novi talas spekulacija o tome ko bi mogao zamijeniti ruskog predsjednika.

U izvještaju se navodi da Putin ne pokazuje nikakve znakove lošeg zdravlja, uprkos stalnim glasinama o tome.

I pored toga, izvještaj The Timesa postavlja pitanje: ko bi mogao naslijediti ruskog predsjednika?

Odgovara da će, prema Ustavu Ruske Federacije, ako predsjednik (u ovom slučaju Putin) umre ili ne bude više u stanju da vlada, funkciju vršioca dužnosti predsjednika preuzeti premijer (trenutno je to Mihail Mišustin, “tehnokrata” s malo harizme i uticaja).

Ličnost koja štiti nasljeđe i saradnike

Predsjedničke izbore bi trebalo održati tri mjeseca nakon te tranzicije.

Ako Putin umre, dodaje se u izvještaju, njegovi saveznici mogu zadržati dovoljno uticaja da osiguraju da vlast preuzme simpatična figura koja će štititi njegovo naslijeđe i zaštititi njegove saradnike od krivičnog gonjenja.

List napominje da bi to mogao biti neko poput predsjednika Državne dume (parlament) Vjačeslav Volodin (59), ili Andrej Turčak (47), šef vladajuće partije Jedinstvena Rusija.

U nedavnim komentarima za The Times, ruski pisac Mihail Šiškin predvidio je haos u slučaju Putinove smrti ili smjene.

“Rat u Ukrajini će prestati i počeće razbojnički rat za kontrolu Rusije. Ovi ljudi, koji će se boriti za živote i vlast, ne mare puno kome pripada Krim ili Donbas”, rekao je Šiškin.

Također predviđa da će se zemlja raspasti, jer će se regionalni upravitelji štiti i otimati imovinu koristeći privatne vojske.

Pravi protivnici u Rusiji su eliminisali

U izvještaju se navodi da bi Prigožin, uz podršku boraca koji su se povukli iz Ukrajine, mogao pojaviti kao snažna figura u takvom scenariju.

Leonid Volkov, bivši šef kabineta Alekseja Navaljnog, predviđa da će doći do očajničke borbe između klanova, ali u iznenađujuće pozitivnoj ocjeni, takođe tvrdi da će konkurencija na kraju dovesti do liberalizacije politike i oslobađanja političkih zatvorenika poput Navaljnog.

Tokom Putinovog dugog mandata, njegovi pravi protivnici u Rusiji su eliminisani.

Njegov “tvrdoglavi” protivnik Aleksej Navaljni (46) preživio je navodni pokušaj trovanja, ali je zatvoren pod sumnjivim optužbama za prevaru i mala je vjerovatnoća da će se u skorije vrijeme pojaviti na slobodi.

Druge opozicione ličnosti su takođe zatvorene ili ubijene, ili su pobjegle.

prenosi: Aktuelno

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment