Uskršnja poslanica Njegovog blaženstva Mitropolita crnogorskog i Arhiepiskopa cetinjskog gospodina Borisa

Crnogorska Pravoslavna Crkva svojoj duhovnoj đeci o Vaskrsu 2024. godine

                    + B O R I S

Po milosti Božijoj Arhiepiskop Cetinjski i Mitropolit Crnogorski Preosvećenim Arhijerejima, bogoljubivom svještenstvu i časnom monaštvu, pravoslavnom narodu Crnogoskom u domovini Crnoj Gori i dijaspori

Draga braćo i sestre! Hristos Vaskrse!

Ovaj radosni pozdrav koncentriše sadržaj naše vjere i objavljuje najveći događaj u cjelokupnoj ljudskoj istoriji. Ove riječi o Vaskrsenju Isusa Hrista nijesu objavili ljudi, već anđeo, koji je pored praznog groba dočekao žene mironosice, koje su došle da oplakuju umrlog. „A anđeo odgovarajući reče ženama:  Ne bojte se vi; jer znam da Isusa raspetoga tražite. Nije ođe, jer ustade kao što je rekao…“(Matej 28, 5-6) 

Sami Gospod Isus Hristos po svom Vaskrsenju uputio je riječi ženama mironosicama : „Radujte se“  (Matej 28, 9) i „Ne bojte se!“ (Matej 28,10) Ove riječi Spasiteljeve su upućene i svim ljudima kroz sva vremena. Pored svih stradanja, tuge, patnje i neizvjesne budućnosti, Vaskrsenje nam odgoni strah i vraća radost. Gospod nas bodri riječima: „U svijetu ćete imati žalost; ali ne bojte se, ja sam pobijedio svijet.“(Jovan 16,33)  Pozvani smo da se  hrabro borimo i pobjednički odupiremo svakom zlu. 

Toliko bogatog sadržaja postoji u pozdravu „Hristos Vaskrse“! Kroz njega potvrđujemo našu vjeru u Hrista, koji je istinski došao na svijet kao Sin Božiji i pobijedio zlo i smrt, pokazujući nam primjer kako i mi da vaskrsnemo podstičući sebe da ispunjavamo zapovijesti Božije, da umnožavamo dobro u nama, boreći se protiv grijeha i zla, kako u nama tako i svuda oko nas.

Sa posebnim ośećanjem razmišljamo o značenju Hristovog Vaskrsenja u ovom vremenu, kada vazdašnji protivnici naše slobode i posebnosti nemilosrdno napadaju naše duhovno, kulturno i istorijsko nasleđe, koristeći odrođene i neznavene sinove naše i braću, koji zavedeni ne rade za naše zajedničko dobro i blagostanje, nego prikivaju iznova na Krst: Crnu Goru i Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu.  Njihova moć i zlo su privremeni, a vječna je pobjeda slobode, pravde i istine. Vaskrsenje nas hrabri da i pored svih nepravdi i neprijateljstava uperenih protiv nas moramo pobijediti zlo, i s radošću gradeći ljubav, požrtvovanje i razumijevanje među sobom, da bismo se mogli nazvati sinovima Božijim i potomcima crnogorskih junaka i pravednika. Neka duh svijetlog Vaskrsenja Hristovog i naša ljubav, donesu radost u sva srca i pomognu našoj zabluđeloj braći da se vrate svojoj kući Crnoj Gori i svojoj majci Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Pozdravljam vas draga braćo i sestre u Crnoj Gori i dijaspori,  želeći da vas u dušama vašim prosvećuje vjera, nada i ljubav koju su objavili anđeli cijelom svijetu riječim: HRISTOS VASKRSE!

    Smireni molitvenik vaš pred Hristom           Vaskrslim, Mitropoliti Boris

https://youtu.be/i_4YCWQOCRM

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment