Bivši vikar crnogorsko-primorski bača Jevanđelje, razbija časni krst i teroriše sveštenike

priredio: Vladimir Jovanović

Sveštenici eparhije banatske Crkve Srbije (SPC) pobunili se se protiv, kako kažu, samovolje episkopa banatskoga Nikanora Bogunovića. Episkop, kako tvrde, teroriše tamošnje sveštenstvo. Izvještaj o njegovoj samovolji poslali su prije mjesec beogradskome Sinodu na čijem je čelu patrijarh Porfirije Perić.

Nikanora Bogunovića, rođenoga 1952. u jednome selu u Hrvatskoj, iz Beograda su 1985. poslali za vikara Danilu Dajkoviću, ondašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom. Bogunović je na Cetinju boravio do 1991. godine.

U Cetinjskome manastiru su za to vrijeme razvaljene grobnice Petrovića-Njegoša.

https://www.antenam.net/drustvo/religija/177777-dokument-pod-okriljem-spc-razvaljene-grobnice-petrovica-njegosa

Kako sada javlja srpski portal „Nova” sveštenici su održali javni protest ispred vladičanskoga dvora u Vršcu, koji je ujedno i Bogunovićeva rezidencija. Protiv samovolje episkopa javno je ustalo osam područnih mu sveštenika, „a ima ih i više, samo što se plaše posljedica”.

Tvrde da Bogunović „tumači kanone kako hoće, tumači Ustav SPC kako hoće”.

„Vrši mobing, terorisanje, raznim ucjenama, raznim pogrdnim riječima, galami na svetim liturgijama. Pretvara liturgije za nas sveštenike u pakao. Na nas episkop viče, razrogačen, lupa, bača jevanđelje na pod, razbija časni i sveti krst”, rekao je sekretar eparhije banatske, arhijerejski namjesnik protojerej Radomir Sandić.

„Ja sam se u kancelariji episkopa nagledao i naslušao svega i svačega. Nagledao sam se sveštenika uplašenih i uznemirenih, ljutih, koji plaču, zatim njihovih supruga i đece, pošto episkop vrši samovolju i premješta ih iz jednoga mjesta u drugo. Oduzima pravo na platu, šalje prevremeno u penziju, radi što i kako hoće. Na sve to sveštenici su ćutali. Bilo je i onih koji su ustali da se suprotstave, ali oni su odmah bivali kažnjavali crkvenim kaznama kakve ne priliče i kakve episkop ne može da izriče“, rekao je Sandić.

Uvrede su, po riječima sveštenika, sastavni dio rječnika episkopa Bogunovića. „Prije neki dan episkop je rekao da su sveštenici najgori ljudi i najveći ološ”, kaže protojerej Sandić.

Viši sud u Pančevu donio je prvu presudu za mobing u Crkvi Srbije u slučaju zlostavljanja nekadašnjega sveštenika Tomislava Živkovića od strane episkopa Bogunovića.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment