Desni populizam: Sredstvo za ostvarenje rusko-srpskih ambicija 

Spajić i ministar Ivanović nijesu časili ni časa. Lojalnost je dokazana amandmanima po direktivi centrale. Sprečavanje izmišljene manipulacije traže oni koji pred stvarnim manipulatorima kleče. Državni suverenitet samo je mrtvo slovo na papiru. Potčinjenost Vlade velikosrpskoj ideologiji i formalno je obznanjena

piše: Nevena Kovačević

Desni populizam moderna je verzija desnice. Dobro osmišljena platforma, dopadljiva i ovdašnjoj i međunarodnoj javnosti.

Desni populisti skupina su intereždžija, relativizatora i loših balansera. Programirani da govore samo ono što slušaoci žele da čuju. Politički licemjeri, obučeni da kao po komandi pažljivo biraju riječi, zavisno od toga kome se obraćaju. Marionete kakve mogu kreirati samo rusko-srpski obavještajci i crkvena ekspertiza. 

Prvaci u samoponižavanju uvijek nas iznova zastide

Ne saopštavaju stavove o osjetljivim pitanjima, kako bi prikrili radikalne ideološke svjetonazore. Kada ih zateknete pitanjem, pribjegavaju relativizatorskim tehnikama. Vjeruju da su eksperti manipulacije, a padnu na prvom nezgodnom pitanju. Dakle, lako ih je prepoznati, osim ako insistiramo na nošenju ružičastih naočara.

Čak i nakon nekoliko javnih autovanja PES-a, postupke vladajuće partije pokušavamo opravdati nekakvim racionalnim pojašnjenjima. Unutar vladajuće većine ne postoje radikalne i manje radikalne snage. 

Nivo javnog radikalizma nije mjera ideološke ostrašćenosti.

PES je ispunio zadatak – odveć istrošenim političarima omogućili su da se zadnjim vozom ukrcaju na vlast. Ekonomske teme – mantra koja na velika vrata vraća najmračnije ideologije, dok se svaka opcija koja ne simbolizuje izmišljeni crnogorski nacionalizam smatra zdravom alternativom.

Zato je danas lako odgovoriti na pitanje zašto je Crna Gora jedina država regiona koja neće kosponzorisati Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici.

Suštinsko pitanje je, zapravo, hoće li je Vlada uopšte podržati.

Njemačko posredovanje rezultiralo je nevještim, politički iznuđenim kompromisom, koji je najprije naljutio Milorada Dodika, zatim i koalicione partnere i potpredsjednika Vlade, koji se civilizacijskom iskoraku eksplicitno usprotivio.

Tako je gnijev DF-a zbog dijela birača osutih na stranu PES-a napokon isplivao na površinu. Mandićev i Kneževićev ultimatum, štaviše, djeluje kao potencijalni nagovještaj raspada većine ako se Spajić ogluši o njihove zahtjeve. Da ne znamo kako ovaj konglomerat neprincipijelnih političara funkcioniše u praksi, možda bismo im i povjerovali. Doduše, stav premijera nikada nijesmo čuli, tako da su sve varijante političke trgovine i dalje u opticaju.

Zvanični PES podržao je narativ o kolektivnoj krivici i genocidnom narodu, koji forsiraju Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Prvoslav Perić, Andrija Mandić, Milan Knežević i nižerazredni političari. Narativ u koji niko osim njih i ne vjeruje, čak ni oni koje ovi samoproglašeni zaštitnici prava srpskog naroda formalno zastupaju.

PES podrškom prijedlogu Demokrata da ulica u Podgorici nosi ime Pavla Bulatovića, ratnog ministra koji je naredio deportaciju izbjeglica iz BiH, te saglasjem sa preimenovanjem pljevaljskih ulica po vojnicima agresorske JNA, daje zeleno svijetlo herojizaciji ratnih zločinaca i njihovih nalogodavaca. A kako i ne bi, kad ih je na vlast dovela paravjerska organizacija, koja zločinačka odlikovanja dijeli šakom i kapom.

Dok čekamo zvanično izjašnjenje Vlade o Rezoluciji, Spajić, čestitkom najproruskijem od svih srpskih premijera, do poda savija kičmu, bez trunke državničkog dostojanstva. Prećutna legitimizacija asimilatorskih težnji i imperijalističkih ambicija.

Očekivano, niko iz vlasti Vučeviću neće reći da Srbiji izlaz na more ni istorijski ni geografski nikada nije pripadao. Crnogorska teritorija, čiju ponovnu djelimičnu ili potpunu aneksiju Vučević zagovara pred skupštinskom govornicom, okupirana je s ciljem ostvarenja velikodržavnih projekata koji su živi i danas.

Dakle, kada nešto nije vaše vlasništvo, nemate šta ni da izgubite, a kamoli da povratite. Ćutali su zvaničnici i kada nam je Miloš Vučević kao ministar vojni prijetio ukrajinskim scenariom. Zato nastavlja da prijeti, poručujući Spajiću da će lojalnost morati da dokaže djelima. 

Spajić i ministar Ivanović nijesu časili ni časa. Lojalnost je dokazana nakon samo dva dana, amandmanima po direktivi centrale. Sprečavanje izmišljene manipulacije traže oni koji pred stvarnim manipulatorima kleče. Državni suverenitet samo je mrtvo slovo na papiru. Potčinjenost Vlade velikosrpskoj ideologiji i formalno je obznanjena. Prvaci u samoponižavanju, uvijek nas iznova zastide.

Desni populisti s početka priče, trguju ljudskim životima, prebrojavajući krvna zrnca nevinih žrtava. Odluka Vlade o srebreničkoj rezoluciji, kakva god bila, politički je motivisana bez ljudske i moralne dimenzije.

Desni populisti služe isključivo ruskosrpskim interesima. To što finalna aneksija Crne Gore u konačnici neće biti moguća, ne znači da su njihove politikantske igre bezopasne. Nastavimo li da od prikrivenih i neprikrivenih nacišovinista bjesomučno pravimo evropejce, neminovne posljedice biće dugoročnije. Posljedice zapadne kratkovidosti i domaćih zabluda.

Analitika

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment