Đukanović: Nećemo dozvoliti da nas uvedu u “srpski i ruski svet”, uvešću Crnu Goru u EU, spreman sam i sposoban za to

Završna konvencija predsjedničkog kandidata DPS-a Mila Đukanovića održana je večeras u Bemax areni.

Lider DPS-a i predsjednički kandidat Milo Đukanović poručio je da je spreman i sposoban da Crnu Goru uvede u EU u sljedećem mandatu, te da će to i uraditi. Sa konvencije je poručeno i da Crnu Goru ne mogu voditi oni koji nijesu 2006. rekli DA obnovi crnoogorske nezavisnosti. Vrijeme je, kako je poručio Đukanović, da razvedre oblaci mržnje i sluganstva koji su se nad Crnom Gorom nadvili 30. avgusta 2020. 

Još jednom moramo pokazati, dodao je on, da ne želimo da budemo 27. ibona jedinica Srbije. Podgorica mora ostati glavni grad evropskih vrijednosti, a ne provincija ‘srpskog sveta’. 

U nastavku pročitajte tok konvencije.

Konvenciju možete pogledati u snimku ispod.

20:23 Okupljenima se obratio Milo Đukanović.

On je kazao da je prije dvije ipo godine horizont evropske vrijednosti zatvoren.

“Prije nekoliko godina niko nije mogao pretpostaviti da ćemo ponovo voditi odlučujuću bitku za opstanak Crne Gore”, kazao je on.

“Vjerovali smo da ćemo taj problem prevazići obnovom nezavisnosti. Nažalost, prije 2,5 godinne taj horizont evropskih vrijednosti neodgovorno  i  tendeciozno je zatvoren, neznanjem ili tuđim interesima. Time je Crna Gora vraćena na raskršće koljim je uspješno prolazila i 1997, i 1999, 2006 i 2017. Zato danas branimo ne samo odabrani put u budućnost, nego i sam opstanak države. Na povampirenje retrogadnih politika uticao je i dramatičan geopolitički zaplet. Prethodnih 30 mjeseci bilo je vrijeme moralnog, političkog, finansijskog sunovrata Crne Gore. Njihova neodgovorna populistička politika dovela je Crnu Goru na ivicu bankrota. Vlada se umjesto reformi bavi nacionalizacijiom kompanija. To nije reforma već precizna strategija osmišljena izvan Crne Gore da se Crna Gora baci na koljena. Puna su im usta pomirenja iako društvo doslovno puca po svim šavovima. Potonja je ura da neodgovorne varalice i obične vazale voljom građana sklonimo sa mjesta za koja su se očigledno emotivno vezali”, kazao je on.

Kako je dodao, vanredni parlamentarni izbori biće održani 11. juna.

“I u drugu polovinu ove godine Crne Gora će ući sa odgovornom Vladom. Zato nam trebaju dvije pobjede evropske Crne Gore. Da konačno utihnu gluposti o velikoj i ubjedljivoj pobjedi 30. avgusta koja je tobože oslobodila kako kažu, do tada utamničenu Crnu Goru. Vrijeme je da provedri, jer su se baš tada nad Crnom Gorom nadvili tamni oblaci revanšizma, mržnje, sluganstva, plaćene i neplaćene izdaje. Da stavimo tačku  na poniženje koje su  nam priredile dvije najgore vlade u dugoj istoriji  crnogorskoga trajanja “, kazao je on.

Kaže da protivnici navode da žele da dovrše posao od 30. avgusta.

“A taj posao je da sruše Crnu Goru. Nećemo im dozvoliti”, naveo je on.

Crnoj Gori trebaju ozbiljni ljudi na njenom čelu, a ne avanturisti i nevjerodostojni pokajnici koji nesvjesno pokazuju da je cio njihov politički život bio pogrešan. Nema ko drugi osim građanske koalicije koju mi predvodimo, nema ko očuvati slavnu tradiciju iz vremena Petrovića. Naša zemlja nema perspektivu osim kao građanska država i multietnička demokratija. Država će morati da se ozbiljno pozabavi krivično pravnom odgovornošću prevaranata. M ne trgujemo interesima Crne Gore, oni su za nas svetinja. Želimo članstvo CG u EU ali najvažnija konsekvenca je toga da želimo da građani kad žive na nivou evropskog standarda. Kao predsjednik formiraću poseban savjet za ekonosmke reforme. Kao ekonomista znam da je suština svake dobre politike brži i održiv ekonomski razvoj. Treći stub u našoj politici je članstvo u EU. Počeo sam proces pridruživanja i dovršiću ga tokom mog narednog mandata. Nisam samo spreman nego i sposoban da to uradim. Siguran sam da će CG kroz pet godina biti spremna za članstvo”, naveo je Đukanović.

“A ko su moji  konkurenti? Ne želim da na ovoj konvnciji da bilo šta kažem o njima, mislim da su oni o sebi rekli sve, a najbolje će to znati ocijeniti birači. Samo jedan od njih bio je povod da se ovih dana pominje Gandi, pa ću ga citirati: ‘Vaša uvjerenja postaju vaše misli, vaše misli postaju vaše riječi, vaše riječi postaju vaša djela.’ Vjerujem da sam svih ovih decenija u vrhu državne politike pokazao kako se riječi pretvaraju u djela”, kazao je on.

Na kraju se obratio Podgoričanima i Podgoričankama.

“Nemojte dozvoliti da vas bilo ko iz pozicije građana glavog grada jedne prosperitetne države vodi u status provincije ‘srpskog sveta’. Upravo vas u to guraju moji politički oponenti. Jednom smo odbili da budemo 27. izborna jedinica Srbije, još odlučnije to moramo odbiti danas. Hoćemo li u tome uspjeti u velikoj mjeri zavisi od vas. Vaš glas odlučuje poštovani građani i građanke Crne Gore”, naveo je Đukanović. 

Kompletan govor Đukanovića pročitajte OVDJE.

20:15 Damir Šehović kazao se svi protivnici Đukanovića se skupa stravljuju od slavnog ustaničkog gesla “Za pravo, čast i slobodu Crne Gore”. 

“Baš zato je Crna Gora ponovo na vratima istorije. I ovoga puta je ulog veliki. Najvažniji od onog referendumskog kada smo obnovili državnost Crne Gore. Svi mi koji smo u temeljima toga moramo položiti ispit zrelosti i okupiti se kao i 2006. i pokazati da Crna Gora nikad nije klecala niti će pred bilo kime klečati. Uzdignmo visoko crnogorski barjak”, naveo je Šehović.

20:05 Ervin Ibrahimović kazao je da će se Crna Gora vratiti na put sa kojeg je skrenula.

“Ovo je tim koji je i ranije pobjeđivao, ovo je tim koji je imao san da postavi zastavu Crne Gorei u Njujorku i u Briselu, a postavićemo i one suparnike gdje im je mjesto. Ne mogu Crnu Goru više voditi oni koji nisu na referendumu rekli veliko i od srca Da. Zato ćemo mi dosanjati taj san da Crna Gora zavisi samo od vas, građana i građanki, ne možemo dozvoliti da Crnu Goru vode oni koji je ne vole. Moraju je voditi oni koji su 2006. rekli DA za vječnost”, kazao je on.

20:02 Mehmed Zenka kazao je da oni nijesu partija koja nije išla nikada tamo gdje vjetar duva.

“Kad lava nema, hijena misli da je kralj. Sad je lav izašao na crtu, pa da vidimo koje ćemo pjesme pjevati”, kazao je.

19:56 Andrija Popović iz LP kazao je da su protivnici NATO-a i crnogorske nezavisnosti došli na vlast volšebno na valu velikosrpskih litija.

“Skoro tri godine traje crnogorski hod po trnju i njihovim težnjama da nas uguraju u srpski svet. Đukanovićeva četiri protivkandidata – ex ministar apostol i tri lidera partija anticrnogorske i antievropske vlasti koji su pod pokroviteljstvom SPC koja ne priznaje i ne poštuje crnogorsku državu ni državne simbole, ni jezik, ni crkvu, ne treba potcijeniti. Lako se transformišu iz vučije u jagnjeću kožu. Stalno im to trebamo objašnjavati. Milo koji sad predstavlja hiljadugodišnju Crnu Goru će ih počistiti u nedjelju na izborima”, kazao je Popović.

“Najjači smo kad nam je ugrožen identitet, branimo ih nekad puškom nekad olovkom. Tako je bilo ranije, tako će biti i ove godine”, dodao je.

19:50 Okupljenima se oratio i lider HGI Adrijan Vuksanović.

“Izuzetno cijenim odluku Đukanovića da se kandidauje na ovim izborima. Njegova odluka nije dola usljed komfora i lagodnosti, već usljed ekonomske, socijalne i svake druge devastacije Crne Gore. Đukanović je pokazao i dokazao da je vizionar i da zna šta je cilj, dok drugi žele da lutaju u raznoraznim otvorenim Balkanima i svetovima. Uostalom ko bi trebalo da bude predsjednik ako ne onaj koji je sačuvao Crnu Goru od ratnih bombi. Ko bi trebalo da bude predsjednik Crne Gore ako ne onaj koji jedao presudan značaj integraciji manjinskih naroda u crnogorsko društvo, ko bi trebalo da bude predsjednik ako ne onaj ko  je stavio crnu Goru tamo gdje joj je i mjesto, u zapadni civilizacijski krug, gdje je njena državnost i počela”, kazao je Vusanović.

19:42 Da nije Bilo Đukanovića, Crna Gora danas ne bi bila država, kazao je Ivan Vuković i dodao da on danas ne bi živio ovdje da tako  nije bilo.

“Siguran sam da nisam jedini. Zato sam podržao kandidaturu Đukanovića na prošlim izborima i zato sam i sada tu. Siguran sam da ćemo, kao i te 2018 napraviti pravi izbor, a siguran sam da ćemo, nakon pobjede na predsjedničkim pobijediti i na prijevremenim parlamentarnim izborima”, kazao je on.

Siguran sam, da su se oni pitali, naš crveni barjak ne bi se danas viorio. Da su se oni pitali, naša Podgorica ne bi bila glavni grad naše zemlje. Jer da su se oni pitali, onaj trg na kojem su se okupili ne bi se zvao Trg nezavisnosti, dodao je.

“I ovog puta podržaćemo Đukanovića, preuzećemo odgovornost, svi mi koji vidimo dalje od Beograda i Banja Luke”, naveo je Vuković.

19:40 Đukanovićevi suparnici mogu se nazvati, kako je rekao Aleksandar Bogdanović, baš kao i polupani trajekt “30. avgust”.

19:37 Konvenciji prisustvuju lideri Bošnjačke stranke, Liberalne partije, SD-a i albanskih partija koje su podržale Đukanovića koji će se i obratiti okupljenima. Bemaks arena bila je mala da primi sve zainteresovana građane pa su konvenciju pratili u holu. Detaljnije o tome kao i snimke atmosfere iz sale pogledajte u POSEBNOJ VIJESTI.

19:15 Počela je u 19 sati intoniranjem himne, a nakon toga emitovane su poruke odrške Đukanoviću od državnika regiona i svijeta.

18:50 Kako nam javlja reporter, u gradu je saobraćajni kolaps, jer je više ulica zatvoreno.

Antena M

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment