Evropska komisija prijeti TikToku sankcijama zbog ‘sadržaja opasnog po život’

Članovi Evropske komisije su u četvrtak, 19. januara društvenoj mreži TikTok zaprijetili dalekosežnim sankcijama jer dopušta širenje štetnog sadržaja.
Evopska komisija je upozorila izvršnog direktora TikToka Shou Zi Chewa da se odmah moraju početi pridržavati pravila Unije ili će se suočiti sa sankcijama.
“Nije prihvatljivo da iza naizgled zabavnih i bezazlenih mogućnosti korisnici mogu u samo nekoliko sekundi pristupiti štetnom, a nekada čak i po život opasnom sadržaju”, rekao je u četvrtak komesar Komisije Thiery Breton. 
Dodao je da je zabrinut i zbog navoda da se špijuniraju novinari i da se lični podaci šalju izvan Evrope.
TikTok se suočio s nizom problema tokom svog brzog uspona do konkurentskih društvenih platformi, uglavnom vezanih za bezbjednost i dobrobit svojih brojnih maloljetnih korisnika.
Internetska platforma TikTok, u vlasništvu kineske kompanije Bytedance, dugo je predmet kritika zbog slabe zaštite podataka svojih mladih korisnika. Takođe, postoji bojazan da bi kineska država mogla imati pristup podacima na TikToku, što platforma poriče.
“Nećemo oklijevati da uvedemo sve moguće sankcije ako kontrole ne pokažu potpunu usklađenost”, dodao je Breton, podsjetivši na evropski Akt o digitalnim uslugama, koji će velike platforme smatrati odgovornima za kršenje pravila od 1. septembra ove godine.
Novi zakon EU takođe dopušta zabranu pružanja usluga u Uniji u slučaju ponovljenog ozbiljnog kršenja pravila koje ugrožava ljudske živote ili njihovu sigurnost.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment