FCJK: Menadžment na čelu sa Raonićem da povuče besramnu izdajničku i sluganjsku odluku o progonu crnogorskog jezika!

Uprava FCJK reagovala je povodom informacije koju je objavila ANtena M da je menadžment RTCG novinarima zabranio da koriste jotovanzu verziju crnogorskog jezika.
Njihovo reagovanje prenosimo integralno.
“Kao što su okupacione vlasti u Crnoj Gori u doba karađorđevićke diktature pokušale istisnuti ijekavicu i ekavizirati cio štokavski prostor, kao što su velikosrpski nacionalisti u doba balkanskoga kasapina Slobodana Miloševića pokušali ekavicu (tj. srpski jezik) nametnuti kao jedini službeni izgovor, tako i danas ideološki potomci i argati u procesu stvaranja Srpskoga sveta žele proćerati jotovanu varijantu crnogorskoga jezika iz službene upotrebe.
Kao što iz Crne Gore žele odstraniti sve prepoznatljivo crnogorsko, kao što ne skrivaju namjeru da Crnogorce pretvore u statističku grešku sa statusom nacionalne manjine, kao što svakodnevno demonstriraju naci-fašističku segregaciju i diskriminaciju Crnogoraca i ostalih nesrba, tako je na red došao i crnogorski jezik koji je ustavom definisan kao službeni u Crnoj Gori i čija je norma usvojena kroz oficijelnu standardizaciju i službenom proglašena u Službenome listu CG, čime je formalno dobila zakonski status.
Da se razumijemo – iza odluke menadžmenta Javnoga servisa RTCG ne stoji progon jotovane varijante crnogorskoga jezika nego progon crnogorskoga jezika!
Taj menadžment, koji se još od belvederskih protesta očitovao kao produžena ruka velikosrpske i proruske šovinističke politike, progoni iz javne upotrebe samo onaj dio crnogorske jezičke norme koji je prepoznatljivo crnogorski. I progoni ga baš zato što je prepoznatljivo crnogorski, prepoznatljiv državno a ne samo nacionalno! Oni za upotrebu preporučuju one oblike koji ne odstupaju od tzv. ijekavske varijante srpskoga jezika, tj. samo one oblike koje je obuhvatila srpska jezička standardizacija.
Pozivamo menadžment RTCG na čelu s gdinom Raonićem da povuku svoju besramnu izdajničku i sluganjsku odluku i da odglume makar minimum dostojanstva dok obavljaju tako važnu društvenu funkciju koja ih je zapala.
Još i danas se pamti zloglasni “Aponijev zakon” iz međuratnoga perioda kojim se ukidala ijekavica sa svoga izvornog prostora. Pri ovakvoj sramotnoj Raonićevoj odluci zaboraviće se Aponijev zakon, a Boris Raonić će – ne dozvoli li novinarima da koriste podjednako i jotovanu varijantu crnogorskoga jezika – služiti za uklin narednim generacijama koje će se stiđeti njegove sramote.
Uza sve to neka ne zaborave Vučićeve sluge iz RTCG da su malo moćniji i viši od njih neprekidno potonjih sto pedeset godina činili sve da crnogorski jezik asimiluju i nametnu Crnoj Gori srpsku standardnojezičku normu, ali je on do danas ostao prepoznatljiv među štokavcima. Ovakvim svojim činjenjem jedino postižu ojačati postojeću oficijelnu normu crnogorskoga jezika.
Vučićevi udarnici raznih profila morali bi se priśetiti da “udar nađe iskru u kamenu; / bez njega bi u kam očajala”, naveli su u reagovanjju iz  Uprave FCJK.

Društvo
Skandal: Menadžment RTCG zabranio korišćenje jotovane verzije crnogorskog jezika!
19:57 ➔ 19:58

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment