Hiljade pristalica socijalista mole premijera Španije da ne podnese ostavku

Hiljade pristalica Socijalističke partije u Španiji (PSOE) okupile su se danas u Madridu uz molbu premijeru socijalisti Pedru Sančesu (Sanchez) da ne podnese ostavku koju je najavio kao mogućnost zbog istrage protiv njegove supruge zbog trgovine uticajem i korupcije.

Po procjeni vlasti, na skupu je bilo 12.500 ljudi.
Simpatizeri socijalista i zvaničnici te partije okupili su se ispred sjedišta PSOE uzvikujući: „Pedro, predsjednik!“, a na transparentima je pisalo: „Potreban si Španiji“ i „Pedro, ne predaj se“.
Sančes (52), koji je na vlasti od 2018. godine, obustavio je svoje aktivnosti i u srijedu iznenadio Španiju najavom ostavke na mjesto šefa vlade jer je sud u Madridu najavio preliminarnu istragu protiv njegove supruge Begonje Gomez (Begona Gomez).
„Moram da stanem i razmislim da bih odlučio da li da ostanem na čelu Vlade“- napisao je Sančes na društvenim mrežama.
Neki ministri su rekli da im Sančes to nije najavio.
Analitičari smatraju da bi izlaz iz krize bilo glasanje o povjerenju Sančesu u Parlamentu čime bi se pokazalo da li premijer i njegova vlada i dalje imaju većinsku podršku.
Stručnjaci nisu isključili mogućnost njegove ostavke, dok desničarka opozicija smatra da je to „izborna taktika“ Sančesa i njegov „spektakl“ da bi se pokazao kao žrtva u cilju dobijanja još veće podrške.
Državno tužilaštvo je u četvrtak zatražilo zatvaranje sudske istrage zbog korupcije protiv supruge premijera Sančesa, pokrenute po žalbi udruženja koje je priznalo da ju je zasnovalo isključivo na novinskim člancima.
„Javni tužilac traži poništenje“ postupka koji je 16. aprila pokrenuo sud u Madridu i „odbacivanje slučaja“ – rekao je javni tužilac za AFP.
Pošto je sud taj postupak stavio pod pečat „istražne tajne“, ni sud ni tužilaštvo nisu dali detalje u vezi sa istragom koja se odnosi na navodna djela korupcije i trgovinu uticajem.
Kako piše onlajn medij „El Confidencial“ koji je otkrio postojanje te istrage, pravosuđe posebno zanimaju veze Begonje Gomez, supruge Pedra Sančesa, sa španskom turističkom kompanijom „Globalia“.
Generalni direktor te kompanije, vlasnik avio-kompanije „Er Evropa“, sastao bi se s Begonjom Gomez dok je njegova firma pregovarala s Vladom o dodjeli državne pomoći usred pandemije kovida-19.
U to vreme, Begonja Gomez je bila na čelu „IE Afričkog centra“, fondacije povezane s madridskom poslovnom školom „IE Universiti“ koja je, prema „El Confidencial“-u, 2020. potpisala ugovor o sponzorstvu sa „Globalijom“.
Pedro Sančez je opisao ove optužbe kao „strategiju uznemiravanja i rušenja“ koju sprovode „mediji pod jakim uticajem desnice i ekstremne desnice“ uz podršku konzervativne opozicije.
Zahtjev za istragu podnio je kolektiv „Manos Limpias“ (Čiste ruke) koji se smatra bliskim krajnjoj desnici, koji je u srijedu uveče u saopštenju priznao da je zasnovan isključivo na „informacijama iz štampe“ i da „istinitost“ mora da utvrdi pravosuđe.
Migel Bernad, osnivač „Manos Limpiasa“, bivši je vođa male ekstremno desničarske grupe „Frente nacional“. Osuđen je na četiri godine zatvora 2021. godine zbog iznuđivanja novca, a potom oslobođen po žalbi zbog nedostatka dokaza.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment