Milatović na otvaranju SEECP: EU integracije glavni katalizator neophodnih političkih, institucionalnih, ekonomskih i bezbjednosnih reformi

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović domaćin je samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Podgorici, kojim se završava predsjedavanje naše zemlje ovoj regionalnoj inicijativi.

“Današnjim sastankom zaključujemo godinu koja je donijela brojne izazove, koji su učinili još očiglednijom važnost bliske saradnje i partnerstva za trajnu stabilnost i otpornost jugoistočne Evrope”, poručio je Milatović na otvaranju samita.

On je ocijenio da je proteklu godinu obilježio niz pozitivnih pomaka na evropskoj agendi, otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom, davanje statusa kandidata Sarajevu, Kišinjevu i nedavno, odobravanje vizne liberalizacije za Prištinu.

“Postavljene kao sveobuhvatni prioritet našeg predsjedavanja, evropske integracije ostaju glavni katalizator neophodnih političkih, institucionalnih, ekonomskih i bezbjednosnih reformi za aspirante iz našeg regiona i šire. Region mora da pronađe konsenzus kako bi zajedničkim naporima krenuo naprijed i ubrzao proces integracija. Članstvo u Evropskoj uniji, stoga, ne treba posmatrati kao jednokratnu riječ, već kao trajnu ravnotežu međusobne odgovornosti i benefita”, kazao je Milatović.

Podsjetio je da je Crna Gora nedavno obilježila 6. godišnjicu članstva u NATO-u i da se pridruživanje Alijansi može posmatrati kao uvod u pristupanje države EU.

Predsjednik Crne Gore je rekao da je privilegija, da na samom početku mandata ima priliku da sa najvišim zvaničnicima učesnica SEECP-a razmijeni mišljenja o mogućnostima daljeg razvoja regionalne saradnje u okviru ovog značajnog foruma.

“Crna Gora pridaje veliki značaj jačanju regionalnih veza, a regionalnu saradnju posmatra kao preduslov ukupnog razvoja, stabilnosti i obezbjeđivanja boljeg kvaliteta života svih naših građana”, poručio je predsjednik Milatović.

Saopštio je da su prijetnje proistekle iz invazije Rusije na Ukrajinu dovele bezbjednost na sam vrh regionalnih i evropskih političkih agendi i dodao da su članice SEECP-a duboko zabrinute zbog trenutnih tenzija u regionu, te da očekuje da će se kroz mir i dijalog doći do održivih rješenja.

On je kazao da je Crna Gora prije samo tri godine doživjela prvu demokratsku tranziciju i da se trajna stabilnost ne može postići bez potpuno funkcionalne demokratije.

Milatović je podsjetio da je moto predsjedavanja Crne Gore inicijativom “SEE of culture, SEE of cooperation” i da je veliki potencijal za intenzivniju saradnju i međusobno razumijevanje ugrađen i u kulturne veze koje zbližavaju učesnice SEECP-a.

Samitu na kome će biti usvojena zajednička Deklaracija, prisustvuju visoki zvaničnici učesnica SEECP-a: predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Bugarske Rumen Radev, predsjednik Albanije Bajram Begaj, predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, potpredsjednik Vlade Moldavije Oleg Serebrian, ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan, generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, kao i predstavnici Evropske Komisije, Evropske Službe za spoljne poslove, Rumunije, Grčke i Slovenije.

Predsjedavanje SEECP-u od Crne Gore 1. jula preuzeće Sjeverna Makedonija.

Antena M

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment