Montefarm: Vakcina protiv dječje paralize sada se daje injekcijom

U domovima zdravlja već neko vrijeme nije dostupna vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (DtaP), a kako je Pobjedi rečeno iz Montefarma problem je u proizvodnji.
Prema njihovim riječima, proizvođač – Institut Torlak iz Beograda ih je obavijestio da očekuju stabilizaciju u proizvodnom procesu i prve isporuke do kraja marta.
Redakciji Pobjede požalila se majka šestogodišnjeg dječaka koji je u decembru prošle godine trebalo da primi revakcine DtaP-a i OPV polio vakcine protiv dječje paralize.
Kako nam je ispričala u Domu zdravlja su joj rekli da više nemaju ni polio vakcinu.
Ona je zabrinuta jer se plaši što je prošlo više od mjesec od zakazanog termina za revakcinu.
Iz Montefarma objašnjavaju da se polio OPV vakcina protiv dječje paralize, koja se djeci davala oralno, više ne proizvodi, pa se zbog globalnog nedostatka prešlo na proizvodnju IPV vakcine koja se daje intramuskularno.
“IPV vakcina se redovno isporučuje domovima zdravlja. Nemamo zastoj u distibuciji te vakcine”, kazali su iz Montefarma.
Polio vakcina sadržala je sva tri tipa živa oslabljena poliovirusa. Daje se zdravoj deci od rođenja do 14 godina. Sa druge strane, IPV je inaktivisana polio vakcina protiv dječje paralize. Ona se ranije davala se u slučaju imunodeficijencije odnosno oslabljenog imuniteta i kao prva doza za započinjanje vakcinacije djece sa navršenih 12 meseci života.
Pobjedi je nezvanično saopšteno da nema razloga za brigu roditelja ukoliko dijete ne primi revakcinaciju kada mu je zakazana.
“Razmak između dvije doze jedne vakcine ne smije da bude kraći od preporučenih minimalnih intervala između doza, ali smije biti duži. Ipak, idealno je ako je ispoštovan kalendarom preporučeni vremenski interval, te ovu mogućnost dužeg razmaka ne treba zloupotrebljavati sem ako postoji objektivna spriječenost da dijete na vrijeme primi vakcinu. Ukoliko je, ipak, preskočen/pomjeren preporučeni termin, važno je znati da se u tom slučaju vakcinacija samo nastavlja, ne počinje se ispočetka, jer je određeni nivo imuniteta već stvoren zahvaljujući ranije primljenim dozama”, kazali su Pobjedi.
Kada je u pitanju razmak između davanja različitih živih virusnih vakcina, ukoliko se inače ne daju istovremeno, mora da prođe najmanje četiri nedjelje.
Izuzetak su vakcine koje se daju oralno (vakcina protiv dječje paralize) koje mogu da se daju u bilo kom razmaku sa drugim živim vakcinama.
Iz Montefarma kažu da MMR vakcine protiv malih boginja, rubeole i zaušaka ima dovoljno. U ovom trenutku, kako su kazali Pobjedi, njihovo skladište rapolaže sa 5.800 doza MMR vakcine, sa rokom upotrebe do 30. marta 2024. godine.
“Tenderima nam je na raspolaganju još 12.300 doza ove vakcine, koje će u skladu sa potrebama i ugovorom biti isporučivane do kraja tekuće godine (u februaru 4.000, maju 4.000 doza i ostatak do kraja godine) sa novim rokovima, što je uobičajena praksa već dugi niz godina”, kazali su iz Montefarma.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment