Nacionalni savjet crnogorske manjine pokušava da spriječi učešće Crnogorske partije na lokalnim izborima

Crnogorska partija predala je danas Izbornoj komisiji opštine Mali Iđoš manjinsku izbornu listu za učestvovanje na lokalnim izborima koji su zakazani za 2. jun ove godine.

Koalicija SNS i SPS preko svojih članova u Izbornoj komisiji, u kojoj imaju većinu, pokušavaju preko Nacionalnog savjeta crnogorske manjine da spriječe da se izbornoj listi Crnogorske partije utvrdi položaj izborne liste nacionalne manjine u skladu sa članom 75. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, saopšteno je iz Crnogorske partije.

 U saopštenju navode da su zatražili mišljenje od Nacionalnog savjeta, koji u potpunosti kontrolišu SNS i SPS, o tome “da li Izborna lista Crnogorske partije može imati položaj izborne liste nacionalne manjine”.

“Cilj je jasan, želi se po svaku cijenu spriječiti izlazak Crnogorske partije na lokane izbore u opštini Mali Iđoš u kojoj su predate samo dvije izborne liste, i to koalicije SNS i SPS i lista Saveza vojvođanskih Mađara (SVM). Biće interesantno na koji način će eventualnu negativnu odluku obrazložiti Dragoljub Malović SNS-ov predsjednik nacionalnog savjeta, imajući u vidu da je Crnogorska partija kao manjinska stranka u tri izborna ciklusa (2008-2020) imala odbornike u Skupštini opštine Mali Iđoš, da je u dva izborna ciklusa imala odbornike u Prokuplju, kao i odbornike u Subotici, Šapcu i Kragujevcu. Takođe Crnogorska partija je tri puta kao manjinska stranka nastupila na parlamentarnim i pokrajinskim izborima. Glasovima odbornika Crnogorske parije i SVM u opštini Mali Iđoš je 2010. godine uveden Crnogorski jezik u službenu upotrebu”, navode u saopštenju.

 Na kraju poručuju da će Crnogorska partija kao autentični politički predstavnik crnogorske zajednice u Srbiji upotrijebiti sva pravna sredstva kako bi zaštitila pravo da u skladu sa zakonom nastupi na predstojećim lokalnim izborima.

 “Strah životu kalja obraz često”, podsjećaju u saopštenju.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment