Popović: Amandmani o Srebrenici dupla igra koju Vlada fingira sa Beogradom, u maniru kolonijalne politike izvlače najviše za Srbiju

Ako mi ne dignemo glas ne možemo očekivati od zapadnih saveznika da stanu u našu zaštitu“

Autor: Nikola Boljević

„Crna Gora je kolonija. To je aksiom. I iz toga aksioma treba posmatrati sva društveno-politčke dešavanja u zemlji“, ocijenio je u razgovoru za Portal Analitika ugledni crnogorski intelektualac i višestruko nagrađivani književnik Milorad Popović. 

On ukazuje da se, dok premijer Milojko Spajić i Vlada fingiraju da je Crna Gora suverena država, o svemu što se događa u zemlji odlučuje izvan nje.

„U Beogradu prije svega. Dijelom i u Moskvi“, poručuje Popović. 

Često, kako kaže, polemiše sa prijateljima koji su ljuti na Zapad i neke susjede zbog stanja u kojem se nalazi Crna Gora i uvijek im postavi isto pitanje – što smo mi napravili?

„Posljednje četiri godine nema organizovane inicijative da se prikaže da u zemlji postoji problem, da postoje snage koje ne podržavju velikosrpsku politiku i Rusiju i da su te snage perspektivne i traže pomoć. Logika imperija je da se bave regionima u kojima imaju strateški interes ili ako postoji problem. Međutim, ovdje problem ne postoji. Funkcioniše parlament i vlada, a neke „male“ kontroverze vlast medijski ispegla“, navodi Popović.

Ne gradi se identitet samo na hrabrosti predaka

Sagovornik Analitike stava je da se današnji Crnogorci ne bore za Crnu Goru i svoja prava, te da očekuju da neko drugi to radi umjesto njih. 

„Ne možete graditi identitet na hrabrosti predaka, morate vi nešto učiniti da bi vas neko uvažio i poštovao. Drugačije bi se ponašala velikosrpska bolumenta kada bi postojao organizovan i odlučan otpor. Ovako se sve svodi na pojedinačne izjave, intervjue i tekstove koji ne mogu imati većeg efekta“, naglašava Popović.

Napominje da je prije nekoliko mjeseci predložio formiranje Crnogorskog kongresa u kojem bi bile objedinjene snage iz i izvan Crne Gore i da se kroz tu organizaciju skrene pažnja na crnogorsko pitanje.

„Tehnologija je znatno napredovala pa se to može uraditi mnogo lakše nego prije, na primjer, 100 godina. A prije jednoga vijeka crnogorska emigracija imala je komitete u Italiji, Francuskoj, Švarcajskoj, Engleskoj, Kanadi i Americi. Ti su se ljudi borili“, podsjeća Popović.

Fašizam koji vlada Crnom Gorom može obuzdati samo otpor

Sagovornik Analitike upozorava da su Crnogorci danas u svojoj zemlji građani drugoga reda što je, kako ističe, dio široke strategije koja za konačni cilj ima njihovu asimilaciju te ponovno prisajedinjenje Crne Gore Srbiji.

Nakon hapšenja Katnića ne postoji čovjek koga Tužilaštvo ne bi moglo optužiti za organizovani kriminal i staviti mu lisice

„To je meritum stvari, ali to nećete čuti od opozicionih političara. Upravo njihov strah je najjača snaga provincijskog fašizma koji vlada Crnom Gorom i koji sam sebe ne može obuzdati i kada bi htio. Njega jedino može zaustaviti otpor, a mi nijesmo baš nemoćni danas kao, na primjer, 1991. ili 1918. Crna Gora je nezavisna država, članica UN i NATO. Ako mi ne dignemo glas ne možemo očekivati od zapadnih saveznika da stanu u našu zaštitu“, izričit je Popović.

Njemu je neshvatljivo da, kako kaže, lideri naroda za čije je junaštvo italijanski revolucionar Đuzepe Garibaldi rekao da čini čast čovječanstvu, nemaju elementarno častoljublje i da nijesu spremni da se odlučno bore za vrijednosti koje su osnove civilizovanog društva. 

„Mi i dalje stvari ne nazivamo stvari pravim imenom. Impresionističkim izjavama se otpor rasplinjuje. Postoji potpuna ravnodušnost, a ona je smrt za one koji su slabi, ugroženi i ranjivi“, podvlači Popović.

Jedina nada je obnova referendumske većine

Osvrnuvši se na najavu koalicije tri suverenističke stranke – Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata i Liberalne partije – kaže da je jedina nada za preokret političke situacije u Crnoj Gori – obnavljanje referendumske većine.

„Mislim da bi toj inicijativi trebalo da pristupe i Demokratska partija socijalista i manjinske stranke koje nijesu ušle u velikosrpsko kolo, kako bi se napravila jasna diferencijacija i spriječilo dosadašnje lovljenje u mutnom koje rade partije vlasti. Na taj način da vratimo Crnu Goru u jedinu moguću politčku poziciju – prozapadnu i proevropsku. Bez toga Crna Gora nema šansi da opstane“, kategoričan je Popović.

Ne možete graditi identitet na hrabrosti predaka, morate vi nešto učiniti da bi vas neko uvažio i poštovao

A i kada bi mogla, kaže, ne bi imala smisla.

„Jer nema smisla da postoji mala državica koja će biti kolonija Beograda. U tom slučaju bih pristao da se Crna Gora anektira Srbiji pod uslovom da Crnogorcima daju prava makar koliko imaju Cincari u Makedoniji ili Bunjevci u Vojvodini. Da nas ne ponižavaju, jer danas u Crnoj Gori onim Crnogorci koji ne žele da budu dio velikosrpske politike vrata su zatvorena u ovom društvu“, ukazuje Popović.

Stav Vlade Crne Gore usaglašen sa Vučićevim kabinetom  

Komentarišući amandmane na Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici, koje će Vlada Crne Gore navodno predložiti, naš sagovornik naglašava da se radi o duploj igri koju crnogorska izvršna vlast fingira sa Beogradom, jer ne smije otvoreno da stane na stranu Srbije. 

„Njihov stav je usaglašen sa kabinetom Aleksandra Vučića. U maniru kolonijalne politike oni su pokušali da izvuku najviše što je moguće za Srbiju u datim okolnostima, a da na neki način pokažu da slijede politiku Zapada“, smatra Popović. 

Da li će ili ne Crna Gora na kraju podržati Rezoluciju, zavisi, kako kaže, od procijene vlasti da li je u ovom trenutku pametno da se konfrotiraju Zapadu. 

„Ipak, siguran sam da za sve strateške vanjskopolitičke ali i druge odluke, dobijaju zeleno svijetlo iz Beograda“, ističe Popović. 

Pozicija vlasti šizofrena, moraće da pokažu pravo lice

Manir Pokreta Evropa sad i Demokrata da DPS prozivaju zbog politike iz prve polovine devedesetih opisao je kao klasičnu zamjenu teza.

„Glasaju za ulicu Pavla Bulatovića, divnizuju Momira Bulatovića, a napadaju DPS iz ‘97. godine jer to je DPS koji se okrenuo od velikosrpske politike. Sve što je bilo kontra Slobodana Miloševića za njih je neprihvatljivo“, ukazuje Popović. 

Vlast je, kaže, u specifičnoj situaciji da mora zbog međunarodnih odnosa snaga da prikazuje vanjsku politiku kao prozapadnu a unutra sprovode politiku rusko-srpskoga sveta. 

„Šizofrena pozicija koju će još neko vrijeme igrati ali na kraju će morati pokazati pravo lice“, kaže Popović.

Hapšenje Katnića vlast slavila kao da su ubili Krsta Popovića

Sagovornik Analitike ukazuje i da egzaltacija režimskih medija i najviših funkcionera vlasti nakon hapšenja bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića govori da je Crna Gora danas u veoma opasnom društvenom-političkom momentu.

„Slavili su hapšenje jednog penzionera koji je svaki dan bio dostupan i koji je sa njima dolazio na televizijske duele kao da je ubijen Krsto Popović“, ističe Popović.

Naglašava da je, prema podacima koje imamo iz Tužilaštva i medija, u slučaju Katnića riječ o neviđeno drskoj i prilično bizarnoj konstrukciji.

„Katnić je možda jedini čovjek u bivšoj strukturi vlasti za koga bih sa sigurnošću mogao reći da se, po svom mentalnom sklopu, nikada ne bi usudio ući u mnogo manje prekršaje a kamoli biti član organizacije koja švercuje drogu i vrši ubistva“, izričit je Popović. 

Cilj im je da zaplaše ukupnu opozicionu javnost

On upozorava da se u odnosu prema Katniću ne radi samo o osveti vinovnika pokušaja terorizma iz 2016. već i o zastrašivanju ukupne opozicione javnosti u Crnoj Gori.

„Nakon hapšenja Katnića ne postoji čovjek koga Tužilaštvo ne bi moglo optužiti za organizovani kriminal i staviti mu lisice na ruke jer nema u Crnoj Gori čovjeka koji nema plemenika, bratstvenika, rođaka ili prijatelja povezanog sa nekim kriminalom“, navodi naš sogovornik.

Ukazuje i da nijedna fašistička vlast ne može vladati bez straha.

„Jasno je da Tužilaštvo i djelovi sudske vlasti služe isključivo za proganjanje političkih protivnika sa dalekosežnim političkim ciljevima koji nijesu samo njihova kompromitacija nego mijenjanje državnog i nacionalnog statusa i karaktera Crne Gore“, zaključuje Popović.

Analitika

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment