Radio Zeta protjeran iz zgrade Opštine; Stajović-Vukčević: Jasan pokušaj gašenja slobodnih medija

Predsjednik “Opštine Zeta”, Mihailo Asanović uputio je 9. januara obavještenje Radiju Zeta o raskidu Ugovora o saradnji, iako je validan i važeći do 2027. godine. 
“Ja, kao vlasnica i Glavna i odgovorna urednica ovog glasila, tvrdim da je ova jednostrana odluka politički motivisana. Zbog svog programskog koncepta građanske orijentisanosti trpjeli smo, godinama unazad, pokušaje diskreditacije i omalovažavanja kao i javne prijetnje putem društvenih mreža, da će prva aktivnost čelnika nove lokalne vlasti biti izbacivanje Radija Zeta iz opštinskih prostorija”, navodi glavna i odgovorna urednica Nena Stajović-Vukčević. 
Sada je, kako dodaje, došao trenutak da te prijetnje i realizuju. 
“Njihovo ćeranje iz opštinskog prostora, tumačimo sa druge strane i kao jasan pokušaj gašenja slobodnih medija i kršenje osnovnih ljudskih prava – prava na informisanost! Nove političke struje nam pokazuju i nove sisteme upravljanja u demokratskom društvu dok su im puna usta medijskog pluralizma i prava na slobodu mišljenja”, dodaje Stajović-Vukčević.
Prema njenim riječima, ni jedno lice (zajedno sa mnom) koje je zaposleno u Zeta Radiju nikada, ni do dana današnjeg, nije bilo član ni jedne političke partije, a da su takođe ista lica različitih nacionalnih pripadnosti. 
“Naime, vrlo smo odlučni, sada još više motivisani, da istrajemo u stremljenju jačanja svijesti građana o važnosti očuvanja crnogorskog identiteta, tradicije i kulture (uz poštovanje prava svih nacionalnih manjina) kao i poštovanje države Crne Gore, njenog građanskog koncepta i demokratskih procesa i reformi.
Odlučni smo da nastavimo višedecenijsko javno djelovanje kao i do sada, kroz programe od javnog značaja koji su posvećeni: očuvanju crnogorske tradicije, kulture i kulturne baštine, zatim, ranjivim kategorijama društva: djeci bez roditeljskog staranja, starim licima, osobama sa invaliditetom, marginalizovanim zajednicama, pripadnicima nacionalnih manjina kao i našim vrijednim poljoprivrednicima uspješnim sportistima i svima koji zaslužuju dio medijskog prostora a djeluju u cilju opšteg dobra svih građana Crne Gore bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost! Protiv ovako ciljanih, jedostranih, usko-partijskih odluka borićemo se pravnim putem, s obzirom na to da pređašnji validan Ugovor o međusobnoj saradnji, podsjećamo, ima važnost do 2027. godine, zaključuje Stajović-Vukčević.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment