U toku ekstradicija optuženog biznismena Duška Kneževića iz Londona u Crnu Goru

Očekuje se da će sa Aerodroma u Podgorici direktno biti sproveden u podgorički Viši sud

piše: Bojana Robović


Sektor za borbu protiv kriminala danas organizuje ekstradiciju odbjeglog biznismena Duška  Kneževića iz Londona u Crnu Goru, saznaje nezvanično Pobjeda.

Kako je Kneževiću ranijim rješenjima određen pritvor očekuje se da će sa Aerodroma u Podgorici direktno biti sproveden u podgorički Viši sud.

Prevare i zloupotrebe položaja

Direktor Atlas grupe je u više slučajeva optužen da je, ili prevario klijente vlastite banke ili zloupotrijebio položaj u sadejstvu sa nižerangiranim službenicima.

Počev od slučaja ,,Kaspia“ (15,2 miliona eura u dvije potvrđene optužnice), Global Carbon (1,9 miliona eura), afere Aerodromi – tri miliona eura nevraćenog depozita koji je ta državna kompanija položila u Kneževićevu banku…

https://cdn.iframe.ly/api/iframe?url=https%3A%2F%2Fwww.pobjeda.me%2Fclanak%2Fkako-abazovic-pokusava-da-pomogne-knezevicu-da-se-vrati-u-crnu-goru%3Fcard%3Dsmall&key=75ddba13962c6455b315388837f36a3f&v=1&app=1

Osim toga, Specijalno državno tužilaštvo je podiglo optužnice i u slučajevima koji su u javnosti poznati kao E-comerc, Vujošević (VDT) i Milošević (CBCG). U slučaju E–comerc Knežević se sa još sedam osoba tereti da je preko kriminalne organizacije koja se bavila pranjem novca, utaje poreza i doprinosa, crnogorski budžet oštetio prema proračunima SDT-a za – 57 miliona eura.

Knežević je 2019. godine volšebno izbjegao hapšenje, napustio Crnu Goru i preselio se u Veliku Britaniju, čije državljanstvo ima.

Za njim je iste godine raspisana prvo nacionalna, potom i Interpolova potjernica. Knežević je iz Londona, ali i preko svojih advokata, tvrdio da se radi o političkom progonu, motivisanim aferom ,,koverta“, čuvenim snimkom na kojem se vidi kako Knežević daje kovertu sa novcem visokom funkcioneru DPS-a, tadašnjem generalnom sekretaru Mila Đukanovića i bivšem gradonačelniku Podgorice, Slavoljubu Migu Stijepoviću.

Na osnovu tog kompromitujućeg snimka, Knežević je – uz punu podršku dijela tadašnje opozicije – izgradio ,,aferu koverta“, narativ o sebi kao političkom izgnaniku, a ne bjeguncu od zatvora.

Za prvim čovjekom Atlas grupe je 2019. godine bila raspisana međunarodna potjernica, koju je, nakon predstavke Kneževićevih advokata, Interpol ukinuo avgusta 2020. godine. Međutim, na snazi je odluka o pritvoru, pa se Knežević već četiri godine nalazi u Velikoj Britaniji.

Početkom februara 2023. glavni sudija Vestminsterskog suda Pol Goldspring u prvom stepenu je odlučio da se Crnoj Gori izruči Duško Knežević. Prema proceduri, britanski sud konačnu odluku treba da pošalje državnom sekretaru kako bi dobio konačno odobrenje, što bi Kneževića direktno preporučilo za odlazak u Spuž.

Iz Kneževićevog pravnog tima su istog dana saopštili su da su ,,razočarani odlukom sudije i da će na nju uložiti žalbu“.

-Kompletan proces podrazumijeva još četiri instance, uključujući odluke apelacionog, a nakon toga i vrhovnog suda u Londonu gde će se razmatrati zakonitost odluke, svi izvedeni dokazi, kao i ispravnost samog prvostepenog postupka. Nakon vrhovnog suda, krajnje odobrenje donosi državni sekretar. Žalbeni proces će biti dug i može trajati godinama. Uvjereni smo da će pravda biti zadovoljena – istakli su Kneževićevi britanski advokati.

Dogovor s tužilaštvom

Knežević je 18. januara ove godine kazao za Televiziju Vijesti da je spreman da se preda i da dođe u Crnu Goru ako mu se dozvoli da ulazi i izlazi iz države, da se javlja redovno kad treba prema dogovoru koji bi postigao s tužilaštvom.

– Ja ću da se predam, da dođem i da mi se dozvoli da ulazim i izlazim iz Crne Gore, da se javljam redovno kad treba prema dogovoru koji bih postigao s tužilaštvom. Ja nemam za šta da odgovaram, nigdje nisam bio odgovorno lice ni u bankama ni u tim kompanijama – rekao je Knežević u emisiji “Načisto”.

Poručio je i da ne želi da bude zaštićeni svjedok.

– A sve dokaze koje imam protiv Mila Đukanovića i koje sam iznio do sada i prijavio spreman sam da dam – tvrdi Knežević.

Portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT)Vukas Radonjić tada je rekao da će po potjernicama koje su raspisane za Kneževićem on morati da se uhapsi i stavi u pritvor.

SDT, kako je naveo, ne može dati nijednom okrivljnom ili optuženom obećanje da neće biti uhapšen, navodeći da u Kneževićevoj situaciji “imamo više rješenje o određivanju prtivora više nacionalnim i međunardnim potjernicama”.

– Po tim potjernicama on će se morati lišiti slobode i staviti u pritvor. U slučaju da bude izručen, on će se istog mometa, od trenutka kad se pojavi u Crnu Goru, dovesti kod sudije za istragu dovesti na saslušanje. Nakon tog saslušanja sudija će odlučiti da li i dalje postoje osnovi da rješenje o priutvoru ostane na snazi i odrediti o eventualnom stavljanju ili trajanju pritvora – rekao je Radonjić.

Pobjeda

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment