UŽIVO Pogledajte bijeg Rusa iz Bahmuta

442. je dan ruske invazije na Ukrajinu. I danas na našem portalu pratiti najvažnija dešavanja.
07:23 Pogledajte egzodus Rusa iz Bahmuta
Na društvenim mrežama pojavio se video snimak koji prikazuje ponižavajuće povlačenje – tačnije bijeg – ruskih vojnika kod Bahmuta. Do ovog je događaja došlo istoga dana kada je ruski predsjednik Vladimir Putin upriličio još jednu vojnu paradu za Dan pobjede, ali značajno smanjenih dimenzija nego inače zbog, kako prenose mnogi zapadni mediji, razornih gubitaka ruskih vojnih snaga u Ukrajini.
Snimak, kako se čini, potvrđuje izvještaje da su se redovne ruske snage ‘okrenule i pobjegle‘, a Kijev tvrdi da ostvaruje teritorijalni napredak nakon nekoliko mjeseci ruskog napredovanja. Snimak prikazuje ruske snage kako bježe s fronta oko istočnog ukrajinskog grada nakon što ih je svladala ukrajinska 3. jurišna brigada.
To je prvi tvrdio Jevgenij Prigožin, šef zloglasne plaćeničke privatne vojske Vagner, dok je kritikovao učinak ruskih regularnih oružanih snaga, a posebno njihovih zapovjednika u ovoj bitci koja bjesni mjesecima.
Kako je izvijestio američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW), Prigožin je tvrdio da je ruska 72. motorizovana streljačka brigada 3. armijskog korpusa napustila strateški položaj, što je rezultiralo gubicima oko 500 boraca grupe Vagner.
Ukrajinska jedinica objavila je u srijedu da je natjerala na povlačenje rusku pješačku brigadu s područja blizu Bahmuta, čime je potvrdila nedavnu izjavu vođe ruske plaćeničke skupine Vagner da su ruske snage pobjegle.
Moskva nije komentiarisala izvještaje niti jedne strane da je 72. zasebna motorizovana streljačka brigada napustila svoje položaje u jugozapadnim predgrađima Bahmuta. Rusko ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtjev Reutersa za komentarom, a Reuters nije mogao potvrditi stanje na terenu iz nezavisnih izvora.
Ruska brigada, inače, obično ima nekoliko hiljada vojnika.

Snimak ruskog povlačenja, kako prenosi Daily Mail, objavljen je dok je Putin u svom godišnjem govoru na paradi povodom Dana pobjede na Crvenom trgu u utorak poručio svojim vojnicima: “Vaše borbene aktivnosti sada su od najveće važnosti. O vama danas ovisi bezbjednost zemlje kao i budućnost naše državnosti i našeg naroda”.
Ukrajina tvrdi da je eliminisala 64 ruska borca okupatorskih ruskih snaga i ostavila još 87 ranjenih te da je zarobila mnoge ruske vojnike na jugozapadnom rubu Bahmuta.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment