Zidojče cajtung: Rusija planira da pripoji Bjelorusiju do 2030. godine

Njemački list došao do tajnog dokumenta iz 2021. godine

Rusija ima plan da pripoji Bjelorusiju do 2030. godine, otkriveno je iz tajnog predsśedničkog dokumenta do kog je došao njemački list Zidojče cajtung.

Tajni dosije, kako se navodi, objavljen je na ljeto 2021. godine, sa naslovom ,,Strateški ciljevi Ruske Federacije u Bjelorusiji“. U njemu su postavljena tri pristupa – kratkoročni, srednjeročni i dugoročni – za aneksiju Bjelorusije i, kako se navodi, ,,obnavljanja istorijske Rusije“.

Dugoročni plan postavlja jasan dok od sedam godina, počev od ove godine. Navodno, dokument je sastavio Predśednički direktorat za prekograničnu saradnju Rusije, državno tijelo koje je formirao predśednik Vladimir Putin 2018. godine. Do tajnog plana je, pored lista Zidojče cajtung, došao i američki portal ,,Yahoo“.

Ako se potvrdi autentičnost dokumenta, biće to samo još jedan znak i potvrda da je Putin naredio državnoj obavještajnoj službi i vojnim snagama, da se pripreme i angažuju na aneksiji Bjelorusije.

Putin je u prošlosti okarakterisao raspad Sovjetskog Saveza kao ,,najveću geopolitičku katastrofu 20. vijeka“. Aktuelni i višedecenijski predśednik Bjelorusije, autokrata Aleksandar Lukašenko, uživa dugogodišnju rusku podršku.

Mportal

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment