Bešić: Jedini način da Evropa sad smanji štetu je da podrži Bečića kao zajedničkog kandidata

Politički analitičar Miloš Bešić, u razgovoru za Nova M TV kaže kako misli da ni sam lider DPS-a Milo Đukanović još nije donio konačnu odluku da li će se kandidovati za još jedan mandat za šefa države.

Kako god, smatra da je drugi krug izbora neminovan. Bešić ističe da je jedini način da Evropa Sad smanji političku štetu nakon obmana Spajića, da podrži zajedničkog kandidata građanskog bloka. To bi prema njegovim riječima najbolje bilo da bude lider Demokrata Aleksa Bečić, koji je, kako kaže iz svega što se dogodilo, izašao kao najveći pobjednik. Bešić odluku Državne izborne komisije da diskvalifikuje Spajića smatra više političkom nego pravnom, te da se iza nje krije prećutna igra partija koje su nekad činile jedinstveni DPS.

„Nema sumnje da politički akteri kojima ne odgovara kandidatura gdina Spajića su odigrali ovu utakmicu na način da se on ne pojavi u političkoj utakmici. I nema sumnje da je gdin Spajić u nemaloj meri svojom greškom doveo sebe u ovu neprijatnu situaciju, čini se bespotrebno“, rekao je Bešić.

To su glavni komentari profesora beogradskog fakulteta političkih nauka, metodologa Miloša Bešića, nakon što je propala kandidatura Milojka Spajića,koji je prema istraživanjima javnog mnjenja, bio najveći favorit na predsjedničkim izborima zakazanim za 19. mart.

Očito je, primjećuje Bešić, da je makar prećutno to bio zajednički cilj političkih stranaka koje su već 30 godina na sceni. Zato odluku Državne izborne komisije smatra više političkom i sve je, kako kaže, jasno kao dan.

„Jasno je da je država Srbija, i da su državni organi Srbije vrlo kooperativni, u tom nekakvom političkom galamatijasu. Vrlo su saradljivi, predusretljivi, u cilju da se gdinu Spajiću onemogući kandidatura na ovim izborima. To je jasno kao dan… Naprosto da se donese politička odluka da se gdinu Spajiću onemogući izlazak na izbore“, navodi Bešić.

Bilo kako bilo, nakon što je Milojko Spajić obmanuo svoje glasače i u startu napravio taktičku grešku da odbije saradnju koju su mu ponudile Demokrate, profesor Bešić smatra da Evropa Sad, sad ne bi trebalo da izađe sa drugim kandidatom za šefa države, pošto bi im kampanja bila obilježena posljednjim negativnim dešavanjima.

„Ali ono što se meni čini najpametnijim, najmudrijim, jeste da Evropa sad u ovom trenutku da kažem proguta ovu tešku pilulu i uradi sve što može da objedini građanske snage i napravi takvu vrstu dogovora, da imaju paket aranžman, predsedničke izbore i parlamentarne izbore. Tu pre svega mislim na Demokrate, Evropu Sad, i URU, a da budem iskren, mislim naravno i na DEMOS recimo, mislim na neke druge partije koje mogu da naprave jedan solidan građanski blok, koji je da kažem ne samo kvalitativna nego i numerički u brojevima glasova i vrlo perspektivna alternativa ovoj tradicionalnoj podeli koju imamo u CG na DPS i DF. I da bi trebali imati zajedničkog kandidata“, smatra Bešić.

A na čelu tog bloka, kao zajednički kandidat, za Bešića bi najbolje rješenje bilo da to bude lider Demokrata Aleksa Bečić, koji je, kako ističe iz svega izašao kao najveći pobjednik.

„Jer vrlo će malo tih glasova koje bi gdin Spajić imao, krenuti ka gdinu Mandiću, većina tih glasova će krenuti ka gdinu Bečiću, a to će meni se čini rezultirati, od kampanje će zavisiti da će gdin Mandić ili gdin Bečić u ovoj konstalaciji snaga ići u drugi izborni krug“, navodi Bešić.

Drugi krug izbora  je, smatra Bešić, neminovan, kandidovao se Milo Đukanović ili ne. Podsjeća da je DPS i ranije u zadnjem trenutku donosio odluke, ali da je sada drugačija politička konstelacija, u kojoj ni sam Đukanović još nije siguran u svoju odluku.

„Opet ponavljam, to će biti njegova odluka i ja zaista mislim da je on u dilemi, kalkuliše sve moguće faktore, uključujući (ne)kandidaturu gdina Spajića ali o koncu konca ta odluka će biti njegova, mi zaista ne možemo ući u njegovu glavu i znati sve njegove parametre i da sve predviđamo“, navodi Bešić.

Na kraju, ono što je sasvim sigurno biće ovo izbori sa do sada najviše pretendenata za šefa države. Na pitanje da li je politička šteta po Evropu Sad već sada tolika da se u drugom krugu lako mogu naći predstavnik DF Andrija Mandić I DPS Milo Đukanović, što se od početka projektuje kao navodno željeni scenario i za DPS i za DF, Bešić je odgovorio:

“Da li je šteta napravljena po Evropu sad, da nesumnjivo je napravljena šteta. Kolika je ona da li je moguće napraviti damage control, sanaciju štete, meni se čini da je moguće na način koji sam predložio, odgovor treba da bude snažan, i objedinjavanje svih građanskih snaga i insistiranje na zajedničkom kandidatu, koji bi meni se čini mogao da uđe u drugi izborni krug i pobedi na izborima u odnosu na gdina Mandića”, zaključio je Bešić

NovaTV

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment