Bez dogovora FCJK i Ministarstva, tužba krajem sedmice

Advokat profesora sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Miloš Vukčević podnijeće do kraja sedmice tužbu Osnovnom sudu u Podgorici gdje će da traži da država, odnosno Vlada nadoknadi štetu tamošnjem akademskom osoblju zato što su od jula do decembra prošle godine primali manje zarade.

Tužba će uslijediti zato što ove dvije strane nijesu uspjele da se dogovore mimo suda – pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova. Oni različito gledaju na problem što profesori pet mjeseci prošle godine nijesu primali uvećanu zaradu kao njihove kolege na Univerzitetu Crne Gore. Zakonom je povećana zarada akademskom osoblju, čak 60 odsto, ali je Ministarstvo prosvjete procijenilo da ta novina ne treba da se odnosi na Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, iako je i tu ustanovu osnovala Vlada kao i Univerzitet Crne Gore. Nijesu dali saglasnost da im plata bude uvećana.

Niko, međutim, od nadležnih nije došao na glavnu raspravu koja se zbog ovoga vodila u Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova. Advokat Vukčević je kazao Pobjedi da je arbitar donio rješenje kojim se obustavlja postupak mirnog rješavanja radnog spora upravo iz razloga što je izostao odgovor i bilo kakvo izjašnjenje druge strane – Vlade Crne Gore, Ministarstva prosvjete.

– Do kraja ove nedjelje ću podnijeti tužbu – kaže Vukčević.

Tražiće da im se nadoknadi šteta zato što su primali manju zaradu sa zakonskom zateznom kamatom. Zahtijevaće i isplatu troškova postupka koliko budu iznosili po advokatskoj tarifi.

Advokat je ranije od Agencije za mirno rješavanje radnih sporova zatražio da se akademskom osoblju retroaktivno isplati uvećani iznos na zaradu koji su trebali da dobiju od prvog avgusta, kao njihove kolege na Univerzitetu Crne Gore. Tada je najavljivao da će pokrenuti tužbu ukoliko se ne uvaži zahtjev.

Vlada je krajem novembra, a nakon pritiska javnosti, usvojila izmijenjeni Pravilnik koji je sačinio ovaj fakultet ranije i odobrila je da im zarada bude uvećana. Ministarstvo prosvjete je tumačilo da se izmjene Zakona o zaradama u javnom sekturu tiču samo akademskog osoblja na UCG. Advokat im je u više navrata slao opomenu da otklone diskriminaciju, ali oni to nijesu učinili. Vukčević im je govorio da nigdje u propisu ne piše da se uvaćanje tiče samo akademskog osoblja UCG i da griješe.

Objašnjavao je da su u aktu istaknuta univerzitetska zvanja, poput – redovnog profesora univerziteta, da je riječ – univerziteta, napisana malim slovom, jer to nije odrednica za radno mjesto, da se strikno tiče Univerziteta Crne Gore, već da označava zvanje koje osoblje stiče, na univerzitetima. Kadar sa Cetinja ga je stekao na univerzitetima u regionu i Crnoj Gori.

Advokat je isticao da se nikako u Zakonu ne može tumačiti da se izmjene samo odnose na Univerzitet Crne Gore, što je Pobjedi ranije potvrdila i inicijatorka izmjena akta u tom dijelu – poslanica Branka Bošnjak (PZP). Kazala je tada da se one odnose na akademsko osoblje, da je Vlada osnivač UCG, kao i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, te da su profesori u pravu što ukazuju na diskriminaciju.

Ministarstvo finansija je na vrijeme bilo opredijelilo novac za zarade profesora sa Cetinja, da ih primaju uvećane od avgusta.

Građanska inicijativa ,,21. maj“ podnijela je državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv ministra prosvjete Miomira Vojinovića, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, jer taj resor nije dao saglasnost da se uvećaju zarade profesorima na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.

Profesori/ice doktori Sofija Kalezić, Adnan Čirgić, Andrijana Nikolić, Boban Batrićević i docenti dr Aleksandar Radoman, Milan Marković, Ethem Mandić su kadar ovog fakulteta koji od avgusta nije primao uvećane zarade. U obraćanju diplomatskim predstavnicima oni su ranije naveli da su na udaru Ministarstva prosvjete.

Podsjetili su, takođe, da ih je prethodna ministarka prosvjete Vesna Bratić diskriminisala na način što je u više navrata finansijski blokirala ovu ustanovu. Navodili su i da je takav tretman prema njima imao i bivši premijer Zdravko Krivokapić, te da se smjenom tog rukovodstva stanje nije promijenilo.

Pobjeda

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment