Bivši komandant američke vojske: Ukrajina bi mogla osloboditi Krim do kraja ovog ljeta

Sposobnost Kijeva da oslobodi Krim uvjetovana je time da SAD pruži Ukrajini ono što joj je potrebno za to, kaže Ben Hodges.

Ben Hodges, bivši komandant američkih snaga u Evropi, rekao je da bi ukrajinske snage mogle probiti ruske linije i stići do Krima do kraja ljeta, ako dobiju dovoljnu podršku kroz pojačanu zapadnu vojnu pomoć, prema izjavi koju je dao za Newsweek.

Uslijed zabrinutosti Zapada zbog sporog tempa ukrajinskog kontranapada na jugu i istoku zemlje, koji je započeo početkom juna i sve većih gubitaka koje je pretrpjela ukrajinska vojska, Hodges je pozvao administraciju predsjednika Joea Bidena da opskrbi Kijev naprednim oružjem, posebno taktičkim raketnim sistemima, koje je do sada odbijao pružiti Kijevu zbog straha od ruske odmazde.

Hodges je rekao, u intervjuu za američki magazin o ukrajinskom kontranapadu, da je sposobnost Kijeva da oslobodi Krim do kraja ovog ljeta uvjetovana time da Sjedinjene Američke Države pruže Ukrajini ono što joj je potrebno za to.

Hodges smatra kako je prerano za procjenu bilo kakvog uspjeha ili neuspjeha trenutnog ukrajinskog kontranapada, koji još traje, iako je naglasio da je i dalje optimista u pogledu izgleda koje ima Kijev.

Bivši američki vojni komandant predviđa da će ukrajinske snage uspjeti postići proboj u nekom trenutku napada, ističući da se većina ukrajinskih teških oklopnih formacija još nije pridružila borbama.

Teške borbe

“Nisam siguran kada ili gdje, ali u nekom trenutku možete proći kroz te odbrane i tada se cijeli zamah i priroda stvari mogu promijeniti”, dodao je.

Kijev je saopćio da je postigao značajan napredak u više pravaca otkako je početkom ovog mjeseca prešao na ofanzivne operacije. Prema izvještaju Newsweeka, najžešće borbe se do sada vode istočno od Donjecke oblasti, oko razorenog grada Bahmuta i u Zaporožju.

Magazin je citirao ukrajinske dužnosnike koji su rekli da je početak kontranapada svjedočio teškim, ali produktivnim borbama jer su snage napredovale prema ruskim odbrambenim linijama koje su bile pripremane dugo vremena.

Također, izvještava da je Moskva u više navrata tvrdila da su njene snage uspjele odbiti ukrajinske kontranapade, navodeći da su ukrajinske snage pretrpjele ogromne gubitke u ljudstvu i opremi.

IZVOR: AL JAZEERA

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment