Partije potencijalne većine pripremaju svoje prijedloge za vladu, postoji dosta preklapanja u željama za kabinet od dvadesetak ministara

Demokrate mjerkaju MVP, Bečić i ZBCG žele Skupštinu, SNP očekuje dva minstarstva

Nezvanična saznanja Pobjede govore da je Spajić Ministarstvo finansija, kao ključno u sprovođenju svog kapitalnog projekta ,,Evropa sad 2“, rezervisao za kadar PES-a i to najvjerovatnije svog prvog saradnika Branka Krvavca

Stranke potencijalne parlamentarne većine počele su da pripremaju svoje prijedloge za kadrovska rješenja i pozicije u novoj vladi koji će biti predočeni lideru Pokreta „Evropa sad“ Milojku Spajiću, saznaje Pobjeda.

Dva izvora Pobjede saopštila su da su stranački apetiti ogromni i da će potencijalnom manadataru zbog preklapanja biti jako teško da uskladi partijske želje sa vladom koja bi trebalo da ima oko dvadesetak resora.

“Gotovo je sigurno da će u podjeli ključnih resora Demokrate tražiti Ministarstvo vanjskih poslova, ali i čelno mjesto Skupštine budući da bi bilo to ispravljanje nepravde prema njihovom lideru Aleksi Bečiću”, saopštio je izvor Pobjede.

Spajić je javno rekao da Demokrate i manjinske stranke vidi kao ključne partnere u sastavljanju vlade što znači da će i njima zajedno sa PES-om pripasti ključna mjesta u vladi.

Za čelno mjesto Skupštine ali i ulazak u vladu zainteresovana je i koalicija ,,Za budućnost Crne Gore“, ali je teško očekivati da joj pripadnu neke od ključnih pozicija zbog negativnog stava međunarodnih partnera.

“Ukoliko budemo u koaliciji, onda po procentima i raspodjeli je jedino ispravno da ako mjesto premijera pripada PES-u onda funkcija predsjednika paralamenta pripada koaliciji ZBCG”, kazao je izvor Pobjede blizak toj političkoj grupaciji.

Siguran ulazak u vladu očekuju i u Jokovićevom SNP-u koji po broju mjesta sigurno neće biti zastupljen kao u manjinskoj vladi ali, prema nezvaničnim infomacijama, može očekivati maksimum dva ministarstva.

Na osnovu izbornog rezultata a prema tvrdnjama izvora Pobjede Bošnjačka stranka sa šest poslanika očekuje najmanje tri umjesto dosadašnjih dva ministarstva a albanske partije dva umjesto jednog.

Nezvanična saznanja Pobjede govore da je Spajić Ministarstvo finansija kao ključno u sprovođenju svog kapitalnog projekta ,,Evropa sad 2“ rezervisao za kadar PES-a i to najvjerovatnije za svog prvog saradnika Branka Krvavca.

Kako je Pobjeda ranije pisala zvanični pregovori o formiranju nove izvršne vlasti počeće nakon konstituisanja novog saziva Skupštine, što bi trebalo da bude završeno u prvoj polovini idućeg mjeseca. Kao potencijalni datum u rukovodstvu Skupštine pominjao se 11. jul, ali će zbog ustavnih žalbi SDP-a i taj rok biti prolongiran.

Prema procedurama, konstitutivna sjednica parlamenta održava se 15 dana nakon što Državna izborna komisija proglasi konačne rezultate vanrednih parlamentranih izbora održanih 11. juna.

Nakon formiranja novog saziva Skupštine, predsjednik države Jakov Milatović ima rok od 30 dana da obavi konsultacije sa nosiocima izbornih lista i liderima partija i predloži mandatara za sastav nove vlade. Mandatar potom ima rok od 90 dana da sastavi kabinet i donese program rada buduće vlade.

Iako je i dalje nepoznato koliko će nova vlada imati resora izvjesno je i formiranje novog resora za državnu imovinu.

Spajić je nedavno gostujući na Javnom servisu pomenuo tu mogućnost.

“To ministarstvo bi se bavilo pitanjima državne imovine”, rekao je tada Spajić.

U vrhu PES-a razmatra se i mogućnost podjele i spajanja nekih ministarstava u prvom redu kapitalnih investicija koje bi se podijelilo na dva resora.

Analitika

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment