BRANISLAV BRANO MIĆUNOVIĆ: OPROŠTAJ OD SIMBOLA SLOBODE


Kada se zavjese spušte na životnu scenu jednog velikog čovjeka, ostaje neizbježna tišina koja odjekuje kao nepregledna rupa u kolektivnoj svijesti. Danas, u srcima mnogih koji su se upoznali sa njegovim djelom, osjeća se ta tišina dok se prisjećamo Branislava Brana Mićunovića, jedne od naijistaknutijih ličnosti Crne Gore. U 71. godini života, Branislav Mićunović napuštio je ovaj svijet, ostavljajući iza sebe neizbrisiv trag.
Rođen u Nikšiću, gradu sa bogatom istorijom i dušom, Brano je od najranijih dana nosio u sebi neku vrstu pobune protiv ustaljenih normi i ograničenja. Njegova odlučnost da istražuje, da se suprotstavi, da pomjeri granice, definišu ga kao istinski simbol slobode.
Kroz decenije, Branislav Mićunović je ostavio dubok trag u životu Crne Gore. Njegova vizija demokratske Crne Gore, bila je pokretačka snaga koja je mnoge inspirisala. Njegov doprinos u procesu stvaranja nezavisne Crne Gore ne može biti precijenjen.Njegova oštroumnost, hrabrost i neumorni duh  stvarali su mostove između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.
U ovom trenutku oproštaja, ne možemo a da ne odamo priznanje njegovom neumornom radu, njegovoj strasti za istinom i pravdom, i njegovoj neospornoj hrabrosti da se bori za ono u šta je vjerovao.
Dok se opraštamo od Brana Mićunovića, činimo to sa dubokim poštovanjem, ali i sa zahvalnošću što smo imali privilegiju da delimo ovaj svijet sa njim. Njegov duh će živeti kroz nas, kroz ideje koje je njegovao, i kroz sledeće generacije koje će se nadahnjivati njegovim životom i djelom, jer Brano će živjeti u sjećanju generacija, kao simbol hrabrosti, integriteta i vjere u bolje sjutra.
Autor Milan Brdar


NEKA TE ĐENERALE GOSPOD UDOSTOJI RAJSKIH NASELJA. SADA SI GORE SA SVOJIM VOLJENIM GIŠKOM.

Srce se cijepa a tuga je velika
Otišla je Crnogorska dika
Otiša si Crnogorski lave
Đenerale Mićunović Branislave

Uspomena na te vječna ostaće
Sjećanje na te izblijediti neće
Jedan za drugim dani će teći
Neka ti je pokoj duši, šta drugo reći

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment