Brisel je zasad matirao Viktora Orbana: „Na kocki je karijera Ursule fon der Lajen!

Otkako je Bisel Mađarskoj smanjio priliv novca iz EU fondova, mađarski premijer Viktor Orban počeo je da sprovodi opsežne reforme kako bi ponovno otvorio prolaz za milijarde eura namijenjenih Mađarskoj, piše u opširnoj analizi Politico prenosi Jutarnji.hr.

Neki zvaničnici tvrde da je novac jedini pravi alat za sprovođenje demokratskih normi – no ostaje otvoreno pitanje jesu li takve reforme moguće pod sadašnjom vlašću .
Mađarski premijer voli govoriti o grandioznim stvarima, a na međunarodnoj pozornici se predstavlja kao vodeći glas konzervativnoj hrišćanskoj politici. No, u svojoj domovini, njegova moć se temelji na jednostavnijem konceptu: sponzorisanju.

Želite ugovor za izgradnju puta? Projekt za vaše selo? Dozvolu za radio stanicu? Posao za unuka? Za mnoge Mađare odgovor na ova pitanja vodi, direktnim ili indirektnim putem, do vladajuće stranke Fidesz.

Orbanu su privrženi mnogi poslovni ljudi, političari iz malih gradova, televizijske ličnosti, pa čak i muzičarii iz vrlo praktičnog razloga – podrška Orbanu znači napraviti napredovanje u karijeri.

Međutim, održavanje takvog sistema zahteva ogromna sredstva, a ključni za održavanje bili su upravo fondovi EU-a.

EU je sada omogućio pristup milijardama eura iz fonda za oporavak od pandemije koronavirusa, ali je dodjelu uslovila dugom listom reformi. Pritom su suspendovane dodatne milijarde iz regularnih fondova EU-a zbog zabrinutosti u vezi s vladavinom prava.

Kada bi se državni resursi iznenada raspodijelili prema zaslugama i kada bi se pokrenula istraga zbog dugog popisa optužbi za korupciju, Orbanov bi se sistem mogao raspasti, upozoravaju stručnjaci.

„Korupcija je dio vladine metodologije“, tvrdi Miklos Ligeti, pravni direktor Transparency Internationala Mađarska.

Potpuna transparentnost uz depolitizaciju tužilaštva, policije i sudstva definitivno bi išla protiv logike ovakve vrste korumpiranog sistema kojim se upravlja u Mađarskoj, rekao je Ligeti.

S druge strane, ako Brisel dopušti Mađarskoj pristup milijardama sredstava poreskih obveznika EU-a bez konstruktivnih reformi, evropski bi zvanišnici potkopali vlastiti kredibilitet i rizikovali političke posljedice na izborima ua Evropski parlament 2024. godine.

šefica Evropske komisije Ursula Fon der Lejen posebno je pod pritiskom da obustavi priliv novca Orbanu.

„Mislim da ona politički ne može ovo pobijediti, dok ne bude kristalno jasno da se nešto promijenilo“, rekao je njemački zastupnik Zelenih u Evropskom parlamentu Daniel Freund, istaknuti kritičar mađarske vlade.

Orbanova vlada počela je da sprovodi promjene kako bi dobila pristup novcu iz fondova EU-a za oporavak od pandemije koronavirusa, ali kritičari tvrde da ne uspijeva ispuniti obećanja.

Države članice EU-a odobrile su plan za bespovratna sredstva od 5,8 milijardi eura za Mađarsku prošloga decembra, uz upozorenje da Budimpešta mora sprovesti 27 reformskih ciljeva – uključujući jačanje nezavisnosti pravosuđa i uvođenje novih mjera zaštite od korupcije.

Sredstva iz fonda za oporavak od pandemije dostupna su u kraćem vremenskom razdoblju, moraju se iskoristiti prije kraja 2023.

Jutarnji list

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment