Cetinje i Gaeta, prijateljstvo utemeljeno na nezaboravnoj zajedničkoj istoriji, śećanju na stradanje Crne Gore

Bratimljenje Cetinja i Gaete je predviđeno za 13. Maj 2024. Učestvovaće i KUD Njegos sa Cetinja, koji će prethodno, tačnjje 10.Maja, na inicijativu udruženja Italia-Montenegro “Regina Elena” iz Peruđe gostovati u gradu Spoleto u Umbriji, i time podśetiti na bratimljenje potpisano 1972. godine.

Poruka od gradonačelnika Gaete:

Dobar dan, ja sam Kristijan Leceze (Cristian Leccese), gradonačelnik grada Gaete. Nalazimo se ispred spomenika palim junacima za Jelenin grad, to je naš grad koji postoji od 1897 a zove se po kraljici Jeleni od Crne Gore.

U dubini naše istorije, sudbina je htjela da Crna Gora i Gaeta budu povezane, posebna veza je sa Cetinjem. 

Ovo ne samo iz razloga što je Jelena, druga kraljica Italije bila Crnogorka, već i kasnije zbog svega onoga što se desilo u periodu odmah poslije prvog svjetskog rata, kada su 1600 vojnika crnogorske vojske, nakon okupacije od strane Srbije, pronašli utočište u našem gradu. Ovđe su bili lijepo prihvaćeni i ugošćeni. Pojedini su čak osnovali svoje porodice, čija đeca, unuci, praunuci i dan danas žive ovđe. Ovo je istorijska veza koju danas moramo da ojačamo, moramo joj dati novu snagu i novi sjaj kroz protokol o prijateljstvu i bratimljenju. 

Pozdravljam gradonačelnika Cetinja, Nikolu Đuraskovića, kao što pozdravljam i sve građane Cetinja od strane svih stanovnika našeg grada. Moramo ponovo otkriti istoriju i moramo prihvatiti ovu veliku ulogu koja je u prošlosti tako snažno vezala naš grad sa Cetinjem.

Znamo da postoje gradjani iz Crne Gore koji svake godine pośecuju Gaetu kako bi se podśetili na ovu važnu istorijsku vezu, i radi se na tome kako bi i nove geneacije znale više o tome.

Sa velikim zadovoljstvom zapocinjemo proces bratimljenja, radićemo zajednički, i jedva čekamo da ugostimo u maju mjesecu, ovđe u Gaeti, gradonačelnika i delegaciju iz grada Cetinja.

Na inicijativu udrženja “Italija Montenegro – Regina Elena” i “Sveti Petar Cetinjski” predloženo ie da se napravi spomenik crnogorskim vojnicima u egzilu u Gaeti što su oba gradonačelnika prihvatili i podržali.
Gaeta će konačno biti važno mjesto ne samo istorijski za Crnu Goru i njene građane već i turistički, pa će se pośetama i obilascima čuvati istina pogroma naše nacije.
Sve manje je razloga da strepimo da će s najvažnije stranice crnogorske istorije prepuštiti zaboravu.
Za ovu jedinstvenu priliku uprava grada Gaete pripremila ja i zahvalnicu KUD-u “Njegoš”.

S talijanskog za VOMINFO prevela Ksenija Vujović

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment