CHO: Atmosfera linča, smjena Alekse Bečića

Iz Crnogorskog helsinškog odbora ocjenjuje da je, kako kažu, jučerašnji skandalozni događaji, koji su pratili hapšenje Jelene Perović, direktorice ASK, aktuelizuju problem nekontrolisanog ponašanja i nezakonitih, krajnje problematičnih i neprihvatljivih postupaka koji zvaničnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala daju značenje i sadržaj stvaranja atmosfere linča, političkog progona i potiskivanja i stigmatizacije javno iznesenog kritičkog i opozicionog stava i mišljenja.
Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava (CHO) podržava sve na zakonu zasnovane i proceduralno korektne aktivnosti nadležnih državnih organa i institucija u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. To je, kako navode, trajna obaveza svih u društvu, koja se ne tiče samo ostvarivanja privremenih uslova, kriterijuma i standarda, potrebnih za napredovanje naše zemlje u kontekstu EU agende. Oko toga nema i ne može biti spora, niti nedoumica, poručuju iz CHO.
Istovremeno, CHO upozorava na opasne pojave političkih zloupotreba, instrumentalizacije tobožnje borbe protiv kriminala u političke svrhe, kao i žigosanja i targetiranja ljudi i institucija – a sve zbog ličnih i političkih potreba i interesa aktuelne vlasti i njenih nosilaca.
“Takođe ukazujemo na neprofesionalno, nečasno i nedopustivo ponašanje i djelovanje nekih medija i propagandnih ispostava iz Srbije i Rusije, kao takozvanih novinara i “građanskih” aktivista, koji učestvuju u smišljenoj i orkestriranoj kampanji, koja brutalno i vrlo ciljano proglašava ljude krivim – bez optužnice i dokaza, prije suđenja i, samim tim, bez ikakve osnove i opravdanja”, kaže se u saopštenju.

Politika
Dok SDT tvrdi da niko nije uhapšen, Bečić pohvalio hapšenje Perović
17.04.2024. 10:35

Tužilačka organizacija, a posebno Specijalno državno tužilaštvo, ima obavezu da postupa zakonito, neselektivno i nepristrasno, ističe se u saopštenju. Posebno je, smatraju, problematično da se u aktivnostima Tužilaštva prepoznaju elementi političke ostrašćenosti, promocije interesa aktuelnoh vlasti i istrajavanje na narativu i prezentaciji izmišljenih ili stvarnih slučajeva i njihovih protagonista na propagandistički i senzacionalistički način.
“Jučerašnje postupanje potpredsjednika Vlade i šefa bezbjednosnog sektora Alekse Bečića – kada je gotovo pet sati prije samog hapšenja gospođe Perović objavio da je ona uhapšena, pa bio odmah demantovan od strane SDT – predstavlja najgrublje moguće gaženje zakonskih normi, kao i ovlaštenja, obaveza i odgovornosti koje podrazumijevaju funkcije koje on još uvijek obavlja. Bečićev nastup i aktivnosti ozbiljno dovode u sumnju motive i razloge jučerašnjeg postupanja SDT, kao i samu nezavisnost i kredibilnost Tužilaštva. O postupanju uslužnih medija, a zapravo saučesnika u ovoj raboti, koji su unaprijed “izvijestili” o “hapšenju”, ne želimo da trošimo riječi”, ističe se u saopštenju CHO.
CHO poziva stranke i poslanike u Skupštini Crne Gore da na odgovarajući način procesuiraju ovaj slučaj (kontrolno saslušanje, interpelacija, zahtjev za smjenu), jer je u demokratskim društvima nemoguće da potpredsjednik Vlade objavljuje i podržava hapšenje koje se nije dogodilo, tj. da utiče i da vrši pritisak da se ono dogodi – jer ga je on najavio.
“Ukoliko takvo ponašanje i postupak ostanu bez političke odgovornosti i sankcije, onda nas samo korak dijeli od anti-sistema i raspada pravne države i vladavine prava, tj. od situacije u kojoj će biti normalno da članovi Vlade i političari svojevoljno i arbitrarno hapse one koji im se ne sviđaju, a spašavaju od hapšenja one koji im – na ovaj ili onaj način – plate, ili koji im mogu biti korisni, ili koji i njih same mogu spasiti od hapšenja i javne defamacije.
Stvarna podrška borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala ne smije biti dezavuisana i obesmišljena nezakonitim i neustavnim ponašanjem onih koji su za nju zaduženi, niti politizovana i pretvorena u svojevrsni “lov na vještice””, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment