DIK: Lista kandidata za predsjednika Crne Gore biće objavljena do 3. marta

Državna izborna komisija donijela je danas Kalendar rokova za sprovođenje izbornih radnji. Njime je, kako su naveli, predviđeno da se predlog kandidata za predsjednika Crne Gore podnosi DIK-u najkasnije do 26 februara do 24 sata. DIK će listu kandidata za predsjednika Crne Gore objaviti najkasnije do 3. marta.
DIK je donijela i Odluku kojom je propisano da je potreban broj potpisa podrške birača za podršku kandidatu za Predsjednika Crne Gore 8.101.
“DIK obavještava javnost da je obrazac za dostavljanje potpisa podrske kandidatima izmijenjen u odnosu na obrazac koji je vazio za predsjedničke izbore 2018. godine. Obrazac je istaknut na web stranici DIK-a odakle može biti i preuzet”, naveli su u saopštenju. 
Državna izborna komisija izmijenila je i Poslovnik o radu i otvorila sjednice za medije, a predviđeno je da će sjednicama moći prisustvovati akreditovani predstavnici medija.
“Po prvi put u ovom izbornom procesu predstavnici medija moći će da prate sjednice DIK-a. Povećanje transparentnosti rada DIK-a jedna je od prioritetnih preporuka svih ODIHR-ovih izvještaja. Raduje me činjenica da će po prvi put u više od 30 godina višeparlamentarizma u Crnoj Gori sjednice centralne institucije izbornog procesa biti otvorene za javnost”, kazao je predsjednik DIK-a Nikola Mugoša.
Zahvaljujući donaciiji OEBS-a DIK će, dodao je Mugoša, uskoro početi i direktan prenos sjednica na svom Jutjub kanalu što će, ističe on, dodatno unaprijediti transparentnost izbornog procesa.
“Svaki birač, kandidat i politički subjekt, kao i svi građani imaju pravo da budu detaljno upoznati kako vrhovni organ za sprovođenje izbora odlučuje o njihovim pravima”, zaključio je Mugoša.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment