Fajon: Crna Gora rak rana, od najuspješnije države na putu ka EU do problema

VJEROVATNO TEHNIČKI PREMIJER NI OVO NIJE RAZUMIO, IPAK NIJE LINGVISTIČKI EKSPERT

Antena M

Crna Gora ostaje rak rana, poručila je šefica diplomatije Slovenije Tanja Fajon nakon današnjesjednice Savjeta EU za vanjske poslove.

“Crna Gora ostaje rak rana… Od zemlje koja je bila najuspješnija na putu ka EU, ona sada postaje zemlja koja je problem. Obavezali smo se da ćemo dalje pomagati Crnoj Gori”, poručila je Fajon.

Prioritet je, dodala je, izbor sudija Ustavnog suda i pitanje izbora sudija prioritetno. 

“Posredstvom svih kanala komuniciramo sa predstavnicima političkih partija, i poručujemo im da je ovo šesti pokušaj koji mora da uspije, inače će Crna Gora skrenuti sa evropskog puta”, poručila je ona.

Ministri spoljnih poslova EU saglasni su, kako je navela, da je potrebno nastaviti pritisak na Crnu Goru da popuni upražnjena mesta sudija Ustavnog suda i izađe iz duboke političke i institucionalne krize.

Ključno glasanje o sudijama Ustavnog suda trebalo bi, dodaje, da se desi početkom februara, s obzirom na to da su u martu predsjednički izbori.

“A uskoro vjerovatno i vanredni parlamentarni”, rekla je Fajon.

Crna Gora je u agendi za sjednicu Savjeta EU bila pod stavkom “tekuća pitanja”, pored Irana, Jermenije, Avganistana, Venecuele i Etiopije. Najnovije tenzije između Prištine i Beograda, kako je saopšteno, takođe su jedna su od tema o kojoj će se raspravljati.

Sastankom Savjeta EU za spoljne poslove predsjedavao je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment