Abazović: Krećemo sa represivnim mjerama, podnijećemo krivičnu prijavu protiv Glavnog grada

Pobjeda

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je rekao da su odlučni da se stane na kraj nelegalnoj eksploataciji šljunka, ističući da je, u tu svrhu, izvjesno i angažovanje pripadnika Vojske Crne Gore.

– Moramo da krenemo i sa represivnim mjerama. Nismo daleko od toga da Vojsku Crne Gore izvedemo da štiti taj prostor – poručio je Abazović na konferenciji za medije, nakon sjednice Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, na kojoj se govorilo o nelegalnoj eksploataciji šljunka.

On je rekao da ne postoji veća ekonomska i socijalna ugroženost nego eksplatacija šljunka u izvorištu Bolje sestre.

Najavio je da će podnijeće krivičnu prijavu protiv Glavnog grada, jer, kako je rekao, nije stvorio uslove da državna insekcija ukloni objekte Bemaxa, za koje je kazao da je glavni eksploatator šljunka.

– Bemaks je sada vrlo zainteresovan da se ne vrši nelegalna eksploatacija šljunka iz rijeka, jeto to sada rade u svojim kamenolomima koji su legalni i pokušavaju da uspostave monopol – rekao je Abazović.

Saopštio je da se nelagalnim aktivnostima bavi i Monetnegro petrola, a protiv Cijevna komerca jsu preduzete mjere.

Prema njegovim riječima, biznis vezan za ilegalnu eksploataciju šljunka u proteklih 10-15 godina vrijedan blizu milijardu eura.

– Ne radi se samo o eksploataciji koju vrše firme, nego i o individualnoj eksploataciji neodgovornih građana i to dodatno otežava rad građanima. Međutim, mi smo odlučni da ovome stanemo na kraj – poručio je Abazović.

On je rekao da su predložili da se otvori specijalna linija na koju bi građani mogli da podnesu prijavu.

– Smatram to racionalnim, mislim da je taj prijedlog opravdan i nadam se da će kolege iz službe naći način da se to ostvari. Ovo se tiče svih, jer je nelegalna eksploatacija prevršila svaku mjeru – istakao je Abazović.

On je istakao da su jasne informacije Regionalnog vodovoda – sve i da sada stane nelegalna eksploatacija šljunka, trebaće između 100 i 120 godina da priroda uradi svoje i da se sve vrati u normalu.

Prema njegovim riječima, država mora da utvrdi metod kako će da adresira utvrđenu odgovornost. U tome, kako je rekao, bi trebalo da pomogne i novi Zakon o porijeklu imovine.

– Onda ćemo da ispostavimo račun vezano za troškove da bismo revitalizovali prostor – rekao je Abazović.

Čim se završi pitanje šljunka, preći će se na šume i, kako je rekao, nelegalan lov.

Prema negovim riječima, otvorilo se kao pitanje i da se kompanijama kao alternativa da na korišćenje kamenolom.

– Ali samo skladu sa zakonom i na mjestima koje država odredi kao lokacije – apsolutno nemamo ništa protiv. To iz korita rijeke ne mogu da rade i to mora da bude jasno – rekao je Abazović.

Uskoro opširnije…

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment