Harmonija baštine

RAZGOVOR S LEGENDOM: ŠUKRIJA ‘ŽUTI’ SERHATLIĆ O MUZICI, TRADICIJI I UMJETNOSTI

Danas smo oduševljeni što imamo priliku razgovarati s jednom od istinskih legendi crnogorske muzičke scene – rođenim Podgoričaninom, gospodinom Šukrijom “Žutim” Serhatlićem. Njegovo ime sinonim je za starogradsku muziku, a njegova karijera obiluje hitovima koji su osvojili srca širom regiona. Još od dijetinjstva, gospodin Serhatlić je bio zaluđen zvukom muzike. Već 1964. godine, postao je član ansambla Doma omladine “Budo Tomović”, počevši tako svoj put u svijetu muzike. Kroz izuzetno bogatu karijeru, koja je obuhvatala rad u KIC-u “Budo Tomović”, gospodin Serhatlić ostao je vjerni čuvar tradicije i vrijednosti crnogorske muzičke baštine. Kao šef orkestra aktivnosti Folklornog ansambla “Budo Tomović” i vođa Orkestra Podgorica, gospodin Serhatlić je neumorno radio na očuvanju i promociji bogatstva crnogorske muzičke tradicije. Njegova muzička virtuoznost nije ograničena samo na domaći teren. Gospodin Serhatlić je pronosio slavu balkanskog melosa širom sveta, gostujući na koncertima i festivalima u Evropi, SAD-u i Africi. Njegova saradnja s istaknutim umjetnicima s prostora bivše Jugoslavije samo je dodatno osnažila njegovu poziciju kao jednog od najvažnijih predstavnika crnogorske muzičke scene. Sa značajnim priznanjima i medaljama koje je dobio na domaćim i međunarodnim festivalima, gospodin Serhatlić nije samo ostavio trag u muzici, već i postao ambasador crnogorske kulture i umjetnosti širom sveta. Danas ćemo saznati više o njegovom životu, muzici i uticaju koji je imao na crnogorsku i regionalnu muzičku scenu.

VOMINFO: Kako ste doživjeli početak svoje muzičke karijere u ansamblu Doma omladine “Budo Tomović”?

ŠERHATLIĆ: Još kao osnovac od 1964 god. postao sam vokalni solista ansambla BudoTomović. Tada su solisti u ansamblu bili Ksenija Cicvarić , Dimitrije Bato Radulović , Branka Šćepanović , Zoran Kalezić , Dragiša Sekulić , Savo Radusinović , Drina Kurtagić. Znao sam  od prvog nastupa da će ovo biti posao kojim ću se  se baviti svih ovih godina. Veliki uticaj i nesebičnu pomoć u mom muzičkom razvoju imao sam od pomenutih kolega i mojih profesora i nastavnika muzičke škole.

VOMINFO: Kao šef orkestra aktivnosti Folklornog ansambla “Budo Tomović”, koje su bile vaše najveće odgovornosti i najdraži trenuci tokom rada s ansamblom?

ŠERHATLIĆ: Najveća odgovornost je bila :Edukacija mladih muzičara i solista , podizati orkestar na veći nivo i ne odstupati od muzičkog nasleđa ostaviti što više snimaka za generacije koje dolaze i predstaviti orkestar u najboljem svijetlu na svim nastupima . Najdraži trenutci su putovanja i druženja sa dragim kolegama , susreti na festivalima i razmjena iskustava .

VOMINFO: Vođenje Orkestra Podgorica zasigurno je bilo izazovno. Kako ste uspjeli da balansirate između očuvanja tradicije i uvođenja novih elemenata u muziku?

ŠERHATLIĆ: Orkestar Podgorica sam osnovao sa mojim dragim kolegama Mišom Markovićem , Milanom Popovićem , Maksimom Gegovićem  da bi sačuvali muzičko nasljeđe Podgorice i Crne Gore. Stvarajući nove kompozicije uvijek sam se trudio da ne odstupim od izvornog stvaralaštva mislim da sam u tome uspio jer mnogi misle da su neke novokomponovane kompozicije koje sam pisao i izvodim izvorne. Raduje me da se i danas izvode i rado slušaju .

VOMINFO: Gostovali ste na brojnim koncertima i festivalima širom svijeta. Možete li podijeliti s nama neko posebno iskustvo ili trenutak koji vam je ostao urezan u sjećanju?

ŠERHATLIĆ: Mnogo koncerata i festivala je bilo širom regiona i svijeta. Osvajanje srebrne medaljeu Dijonu Francuska , zlatne medalje Efes, Edrene, Izmir Turska. U nezaboravnom sjećanju su nastupi kod predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita koji je često boravio u Crnoj Gori .

VOMINFO: Kako vaša saradnja s drugim umjetnicima utiče na vaš kreativni proces i muzički izraz?

ŠERHATLIĆ: Sarađivao sam i sarađujem sa najeminentnijim umjetnicima , uvijek se konsultujem sa dragim kolegama iz regiona da ih upitam da li im se sviđa moje stvaralaštvo i ako mi je potrebno potražim savjet . Naša misija je da očuvamo i prenesemo na mlade generacije ono što je najbolje.

VOMINFO: Koje biste trenutke iz svoje karijere izdvojili kao najznačajnije ili najemotivnije?

ŠERHATLIĆ: Najznačajniji mi je svakako solistički koncert na trgu u Podgorici za moje drage sugrađane , zatim koncert na Kolarcu , lisinskom , Veče sa Sidranom , Puškinov Teatar itd.  Najemotivniji su mi koncerti omaž Kseniji Civarić , Merimi Njegomir i Zoranu Kaleziću.

VOMINFO: Dobili ste značajna priznanja na domaćim i međunarodnim festivalima. Kako su ta priznanja uticala na vašu karijeru i samopouzdanje kao umjetnika?

ŠERHATLIĆ: Mnogo je priznanja i nagrada koje za mene imaju veliku težinu i značaj svaka za sebe. Sve te nagrade i priznanja obavezuju me da budem istrajan i još bolji jer je to naša obaveza prema ljudima koji nas podržavaju svih ovih godina.

VOMINFO: Kako vidite ulogu muzike u promociji crnogorske kulture i identiteta širom svijeta?

ŠERHATLIĆ: Za mene nema većih ambasadora i promotera kulture jednog naroda od muzičara. Kao što znamo jedino je muzičko pismo jedinstveno u svijetu i svi ga narodi razumiju. Raduje me kada muzičari širom svijeta izvode Crnogorske kompozicije . Zahvaljujući sve bržim komunikacijama i društvenim mrežama muzika sa ovih prostora je dostupna na svakom kraju svijeta. Mi smo tu da na mnogim svetskim festivalima predstavimo muzičko nasljeđe našeg naroda.

VOMINFO: Koji su vam planovi i ciljevi za budućnost u pogledu vaše muzike i umjetničkih projekata?

ŠERHATLIĆ: Planovi su mi da radim na očuvanju muzičke baštine Crne Gore , već sam počeo snimanje novih kompozicija . Rad sa mladima je neizostavan dio moga stvaralaštva svih ovih godina . Volio bih da Crna Gora konačno osnuje veliki narodni orkestar i profesionalni folklorni ansambal . Zalagat ću se da vratimo festival narodne muzike gdje bi se predstavili stvaraoci i solisti iz Crne Gore i regiona. 

VOMINFO: Konačno, možete li nam reći nešto o vašoj inspiraciji i šta vas motiviše da i dalje stvarate i nastupate?

ŠERHATLIĆ: Čitavog života sam radio sa mladima u folklornom ansamblu kao šef narodnog orkestra .Ta mladost je moja inspiracija. Moja porodica , moja Podgorica i Crna Gora koja mi na najljepši način vraća i poštuje moje stvaralaštvo e zbog njih nemam pravo da odustanem oni me pokreću i oni me motivišu. Muzika je moj život i od te bolesti nema lijeka 

Razgovor s legendom crnogorske muzičke scene, gospodinom Šukrijom “Žutim” Serhatlićem, otkrio nam je duboku predanost umjetnosti i kulturi koja je oblikovala njegovu karijeru. Kroz razgovor, istaknuta je njegova uloga kao čuvara tradicije i promotor balkanske muzike širom svijeta. Kroz višedecenijski rad, Serhatlić je ostvario značajne uspjehe na domaćoj i međunarodnoj sceni. Njegova saradnja s istaknutim umjetnicima dodatno je obogatila njegovu kreativnost, dok su priznanja i nagrade koje je dobio samo potvrdile njegovu izuzetnost i uticaj na muzičku scenu. Šukrija “Žuti” Serhatlić ostaje neizbrisiv simbol crnogorske muzičke baštine i inspiracija za buduće generacije umjetnika.

Za VOMINFO intervju vodio Milan Brdar

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment