Iran lansirao više od sto dronova ka Izraelu, Netanjahu poručuje da je odbrana spremna

Iran je uputio više od sto dronova ka Izraelu u tri talasa, prenose izraelski meidji, a sam napad potvrdile su večeras i Izraelske odbrambene snage (IDF). Međutim, premijer Izreala Benjamin Netanjahu tvrdi da je odbrana njegove zemlje spremna.

Širom Izraela oglasile su se sirene za uzbunu, najviše na lokacijama na jugu zemlje, kao i na delovima Zapadne obale, pokazala je aplikacija za uzbunu, koja upozorava na dolazeće vazdušne pretnje.

Zvuk eksplozija stigao je do Jerusalima, a izraelski mediji navode da su to presretanja u vazduhu.

IDF su na na svom nalogu na društvenoj mreži X napisale da je Iran lansirao bespilotne letelice sa svoje teritorije prema njihovoj zemlji.

„Izraelske snage su u visokoj pripravnosti i stalno pratimo situaciju“, naveli su oni.

To je potvrdio i potparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari u video obraćanju.

On je naveo da Izraelske snage pažljivo prate iranske dronove koji su na putu ka Izraelu.

Hagari je naglasio da je ovo opasna eskalacija.

„Zajedno sa našim partnerima, izraelske snage će uložiti svu silu u odbrani države Izrael i njenog naroda. Ovo je misija koju smo odlučni i spremni da ispunimo”, poručio je on.

Izrael je nakon prvog lansirao i drugi talas dronova, nedugo zatim i treći, preneli su izraelski mediji.

„Drugi talas dronova lansiran je iz Irana ka izraelskoj teritoriji“, preneo je Tajms ov Izrael, pozivajući se na iranske medije.

Isti mediji prenosi i da je Teheran lansirao treći talas dronova prema Izraelu.

Teheran je potom, prema pisanju pojedinih medija, ispalio i talas balističkih raketa ka Izraelu, prenosi RTS pisanje Rojtersa

Međutim, izraelski zvaničnici su izjavili da nema informacija koje bi nagoveštavale da su i balističke rakete ispaljene iz Irana na Izrael.

Takve rakete bi trebalo da stignu do Izraela za 11 do 12 minuta, rekli su bezbednosni izvori, a ta tvrdnja je izrečena pre više od pola sata, saopšteno je kao dokaz da ti projektili nisu ni ispaljeni.

Zbog ovih pretnji, izraelski vazdušni prostor je zatvoren.

Izraelska Uprava aerodroma saopštila je da će izraelski vazdušni prostor biti zatvoren počevši od 00.30 časova po lokalnom, odnosno 23.30 časova po centralnoevropskom vremenu, objavio je Džerusalim post na društvenoj mreži Iks.

Pored toga i sve škole u ​​Izraelu biće zatvorene, a okupljanja više od 1.000 ljudi biće ograničena od sada do najmanje 23 sata u ponedeljak, saopštila je izraelska vojska u objavi na Telegramu.

Podsećamo, ova situacija najverovatnije dolazi u znak odmazde Irana za napad Izraela u kojem je ubijen visoki iranski komandant.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da su odbrambeni sistemi zemlje raspoređeni i da su izraelske oružane snage spremne.

„Zaštitićemo se od svake pretnje i to ćemo činiti hladnokrvno i odlučno“, rekao je on.

Ranije danas pripadnici iranske Revolucionarne garde (IRGC) zaplenili su kod Ormuskog moreuza teretni brod MSC Aries za koji su naveli da je povezan sa Izraelom.

Specijalna jedinica IRCG spustila se helikopterom na brod koji je plovio pod portugalskom zastavom i zauzela ga, javio je Rojters.

danas.rs

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment