Jakić: Potpuno je jasno da je bio pokušaj, tako reći, ustavnog puča

Predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić kazao je da je u Šavniku sve funkcionisalo i da se kriza nije osjećala dok Vlada nije pokrenula pitanje prinudne uprave.
“Parlament zasijedao normalno, donosile su odluke u interesu građana, lokalna uprava je funkcionisala pod pritiskom Vlade i skupštinske većine, ali funkcionisala u interesu građana. Vlada je naprasno izašla iz onoga što je bio okvir političkog dogovora, to je trebalo da se rešava u okviru odbora za sveobuhoslovnu izbornu reformu. Preuzeli su na sebe ono što ih nije sledovalo da riješe to pitanje, ad hoc, pa smo došli u ovu situaciju”, naveo je Jakić za TV E. 
Za kritike da je on kao predsjetnik Opštine kriv što izbori nisu završeni, te da je jedina opcija uvođenje prinudne uprave, kaže da je na to odgovorila stručna javnost.
“U krajnjem, ocjenu o tome je dao i predsjednik države koji nije na našoj političkoj strani. Čak je i on ocijenio o kakvom bezakonju je riječ. Potpuno je jasno da je bio pokušaj, tako reći, ustavnog puča. Da se potpuno nezakonito, protivustavno uvede prinudna uprava.”
Prema njegovom mišljenju ovakva odluka nije imala za cilj da se riješi pitanje izbora u Šavniku, već da se na vlast dovede naša politička konkurencija koja to nije mogla da ostvari putem izbora.
“To je potpuno ogoljeno na kraju izborom povjerilaca koji su trebali da dođu da upravljaju našim gradom. U izbor povjerilaca su stavili ljude koji su naša direktna politička konkurencija. U odbor povjerilaca su postavili ljude koji su bili u opštinskoj izbornoj komisiji godinu i po dana i opstruirali izborne procese, a to su predstavnici Demokratskog fronta”, smatra prvi čovjek Šavnika.
Jakić za izborni inžinjering ili izborni turizam krivi upravo predstavnike DF-a ali i Demokrata.
“Podsjetiću da su nosioci obije naše suprostavljene liste prepisani neposredno pred izbore. Čak je kandidat ispred Demokrata, koji su se zdušno borili protiv izbornog inženjeringa u parlamentu i brojna pitanja na tu temu otvarali, dobio čak i negativnu provjeru po zakonu koji su oni izglasali, odnosno oni predložili u parlamentu. Kada pogledamo rezultate na biračkim mjestima koja su završena, jasno vidimo gdje je došlo do povećanja upisanih birača i gotovo istog broja povećanja glasova našoj političkoj konkurenciji”, jasan je Jakić.
On je zaključio da ako išta bude ostalo zapisano od najvećih promašaja koje je učinila ova Vlada, bit će zapravo ovo. Kako je ocijenio, jedno potpuno nezakonje i neutemeljeno stanje koje su pokušali da guraju do kraja.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment