Kako je srbijanski namjesnik u Crnoj Gori 1928. ukrao klavir princeze Ksenije iz muzeja na Cetinju

 Činjenice su neprikosnovene i one kazuju sve

List “Crna Gora” objavio da je Vidoje Mišović na nelojalan način uzeo instrument i prenio ga u svoj stan za domaću upotrebu

Mr Novak ADŽIĆ, doktorand istorijskih nauka

Veliki Župan Zetske oblasti Kraljevine SHS Vidoje Mišović, inače, izvanjac, Srbijanac, kojega je beogradska vlada i dvor Karađorđevića postavila na to mjesto da upravlja Crnom Gorom (čije je ime ukinuto joškrajem 1918, a od 1922. ona je preimenovana u Zetsku oblast) ukrao je 1928. godine muzejsko blago, eksponat- klavir princeze Ksenije Petrović-Njegoš iz Narodnog muzeja na Cetinju i prebacio ga u svoj stan za ličnu upotrebu. 

Ovo je jedan od primjera što su sve nečasno i kriminalno radili velikosrpski okupatori, anektori u uzurpatori u Crnoj Gori nakon 1918. godine i kako su se rđavo odnosili prema kulturnom blagu koje je pripadalo Crnoj Gori i njenoj dinastiji Petrović-Njegoš. 

Inače, veliki župan Zetske oblasti bio je rođeni Srbijanac, po osnovnoj profesiji advokat, a još ranije, 1919. godine, bio je pomoćnik povjerenika u rangu ministra beogradske Vlade u Crnoj Gori Ivana Lole Pavićevića, bivšeg srbijanskog ministra.

Vidoje Mišović je u Beogradu imao advokatsku kancelariju, a u Beogradu je živio prije postavljenja na službu na Cetinju i poslije se, kad je napustio položaj na Cetinju, 1929. godine vratio u Beograd i bio imenovan na novi položaj. Inače, on je bio član Demokratske stranke Ljube Davidovića. 

List “Crna Gora”, partijsko glasilo Narodne radikalne stranke, odnosno njenog okružnog odbora u tadašnjoj Zetskoj oblasti objavljuje 14. novembra 1928, broj 19, strana 2, vijest da je župan Vidoje Mišović izvršio krađu klavira princeze Ksenije. 

Naime, navedeni list o tome piše sljedeće:

“Predsjedniku Kralj. Vlade i Ministru unutrašnjih djela dr A. Korošcu

Veliki Župan Zetske oblasti g. Vidoje Mišović uzeo je na nelojalan način klavir NJ. V. Knjeginje Ksenije i prenio ga u svoj stan za domaću upotrebu. Pomenuti klavir pripada državnom muzeju na Cetinje.

Molimo vas da izvolite narediti da Veliki Župan ostavi na miru istorijske svetinje Crne Gore i da se ukloni sa ovog položaja”.

Ovome nije potreban naš komentar, jer su činjenice neprikosnovene i one kazuju sve.

novinski-zapis

Analitika

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment