Lider Demokratske narodne partije potvrdio saznanja Pobjede da je glavni specijalni tužilac spriječio krivično gonjenje gradonačelnice Podgorice Olivere Injac

Knežević: Novović i Tužilački savjet da se izjasne o obavezujućem uputstvu

Smatram da o razlozima za davanje uputstva treba da se oglase GST i Tužilački savjet. Ako je postupajući tužilac Lidija Mitrović zloupotrijebila službeni položaj u slučaju Olivere Injac, onda je procedura jasna, i u disciplinskom i u krivično-pravnom smislu. Ali, ako SDT Lidija Mitrović nije zloupotrijebila službeni položaj, onda bi trebalo da reaguje Tužilački savjet i odredi se prema ovim pitanjima u odnosu na GST, rekao je Knežević

piše: Nenad Zečević


Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević pozvao je u izjavi za Pobjedu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića i Tužilački savjet da se izjasne o obavezujućim uputstvima GST kojim je spriječeno krivično gonjenje gradonačelnice Podgorice Olivere Injac. Knežević je potvrdio saznanja Pobjede o kojima je i govorio tokom predizborne kampanje da je GST izdao dva obavezujuća uputstva da bi se zaštitila Injac.

– Tačno je da sam za vrijeme izborne kampanje ukazivao na to da je GST Vladimir Novović izdao dva obavezujuća uputstva kojima se zaustavlja mogućnost krivičnog gonjenja gradonačelnice Podgorice Olivere Injac. Smatram da o razlozima za davanje uputstva treba da se oglase GST i Tužilački savjet, jer ako je postupajući tužilac Lidija Mitrović zloupotrijebila službeni položaj u slučaju Olivere Injac, onda je procedura jasna, i u disciplinskom i u krivično-pravnom smislu. Ali, ako SDT Lidija Mitrović nije zloupotrijebila službeni položaj, onda bi trebalo da reaguje Tužilački savjet i odredi se prema ovim pitanjima u odnosu na GST – rekao je Knežević.

On je podsjetio da je, govoreći na promotivnom skupu u Budvi 3. juna, ukazao na nedosljednosti u radu Specijalnog državnog tužilaštva.

– Kako je moguće da Olivera Injac dobije dva obavezujuća uputstva da bi bila izuzeta od krivičnog gonjenja, iako je bio formiran predmet protiv nje, a Milo Božović nema pravo da ostvari uvid u spise predmeta – upitao je predsjednik DNP-a okupljene pristalice.

Knežević je dodao da nije prvi put da se Tužilački savjet ne izjašnjava o aktivnostima iz svog djelokruga rada.

– A pošto TS, čast izuzecima, sve više liči na akcionarsko društvo, mislim da će se prije oglasiti o cijeni sladoleda u Boliviji nego o ovom slučaju ili, recimo, o našoj pritužbi na rad Milivoja Katnića i Saše Čađenovića koju smo podnijeli prije godinu i po dana. Da su članovi TS i neki tužioci upola potrošili vremena na rješavanju pritužbi i predmeta, kao što su u lobiranju za same sebe da budu izabrani na funkcije, mislim da u Crnoj Gori na slobodi ne bi ostali ni kradljivci hidrofora i trotineta – rekao je Knežević.

Pobjeda je u svom istraživačkom tekstu objavila da je Novović indirektno uticao na izbor novog rukovodstva Podgorice kada je 12. aprila ove godine, samo dan prije izbora Olivere Injac za gradonačelnicu Glavnog grada, donio drugo obavezujuće uputstvo u istom predmetu kojim je naložio postupajućoj tužiteljki Lidiji Mitrović da povuče optužnicu koja je već bila predata i zavedena na pisarnici tužilaštva i trebalo je da bude proslijeđena Višem sudu.

Dva nezavisna izvora Pobjede potvrdila su da je Novović, 12. aprila, nakon što je optužnica protiv sadašnje gradonačelnice Podgorice zavedena u pisarnici Tužilaštva, napisao obavezujuće uputstvo i vratio optužnicu.

Tako je u istom ,,slučaju Injac“ specijalni tužilac Novović dva puta izdavao obavezujuće uputstvo, oba puta nakon što je optužnica već bila zavedena u pisarnici, što je nezabilježen slučaj od formiranja Specijalnog državnog tužilaštva 2015. godine, ali i u praksi kompletne tužilačke organizacije.

Brojni detalji, kako je objavila Pobjeda, ukazuju da se iza formalno-pravnih razloga specijalnog tužioca Novovića kriju drugi motivi – politička zaštita bivše ministarke odbrane, koja je u međuvremenu postala visoka funkcionerka Pokreta ,,Evropa sad“, a nedavno i gradonačelnica Podgorice.

Pobjeda

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment