Mandić najviše zastupljen u televizijskom predstavljanju, Radulović najmanje

Agencija za elektronske medije objavila je Preliminarni izvještaj o medijskom predstavljanju tokom kampanje za izbore za predsjednika Crne Gore. Podaci u izvještaju dati su za 17 televizijskih programa u periodu od 24. februara do 07. marta.

Preliminarni izvještaj AEM o medijskom predstavljanju tokom kampanje

Najviše ukupnog medijskog predstavljanja (besplatnog i plaćenog) zabilježeno je u programu Televizije Vijesti (17,55%), Televizije Prva (14,06%), Televizije Adria (11%), Parlamentarnog kanala (9,45%) i Televizije Nikšić (9,08%).

Na Andriju Mandića odnosilo se 34% ukupnog predstavljanja (besplatnog i plaćenog), 20% na gospodina Jakova Milatovića, 16% na predstavljanje gospodina Mila Đukanovića, 12% na gospodina Aleksu Bečića. Draginja Vuksanović Stanković i Goran Danilović ostvarili su po 9% od ukupnog medijskog predstavljanja, dok je Jovan Radulović ostvario manje od 1%.

Po službenoj dužnosti pokrenuto je ukupno 19 postupaka. U navedenom periodu primljena su tri prigovora na rad emitera. Agencija nije primila ni jedan prigovor podnijet od strane kandidata.

Utvrđeno je da emiteri dva televizijska programa, Televizije Srpska i Televizije Jadran, emituju medijsko predstavljanje kandidata za predsjednika Crne Gore bez prethodno usvojenih pravila, kako je propisano Zakonom o izboru odbornika i poslanika.

U periodu na koji se odnosi izvještaj, plaćeno političko oglašavanje je iznosilo 10% ukupnog medijskog predstavljanja.

Iz Agencije podsjećaju da je članom 51 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisano da javnim emiterima nije dozvoljeno da pod bilo kojim uslovima omogućavaju političko oglašavanje van blokova besplatnog političkog marketinga, koji su ravnopravno obezbijeđeni za sve kandidate.

Uprkos tome, javni emiteri Televizija Herceg Novi i Televizija Pljevlja su u okviru svojih programa omogućili plaćeno političko oglašavanje, navode iz AEM.

Zabilježeno je plaćeno političko oglašavanje u okviru programa Televizije Pink M, koja je u nadležnosti regulatornog organa Republike Srbije.

“Političko oglašavanje u okviru programa emitera koji nijesu registrovani u Crnoj Gori umanjuje djelotvornost mehanizama regulacije izbornih kampanja uspostavljenih na nivou države”, navodi se u izvještaju AEM-a.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment