Odlučeno na današnjoj sjednici

Ustavni sud ukinuo izmjene Zakona o predsjedniku, bez odluke da li je Đukanović prekršio Ustav

Ustavni sud jednoglasno je ukinuo izmjene Zakona o predsjedniku, koje je u novembru izglasala tadašnja parlamentarna većina, a potom ih potvrdila u decembru.

To je odlučeno na današnjoj sjednici.

– Ukidaju se odredbe člana 7.b stav 1, člana 7.f stav 1, člana 7.h st..2, 4. i 5. i člana 24.a Zakona o predsjedniku Crne Gore (“Službeni list Crne Gore” br. 42/18 i 140/22) – stoji u saopštenju Ustavnog suda.

Inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona su Ustavnom sudu ranije podnijeli Boris Bastijančić, savjetnik za ustavni sistem i pravna pitanja doskorašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića i nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju.

Ustavni odbor Skupštine predložio je ranije Ustavnom sudu da odbaci inicijative, ocjenjujući da nema osnova za njihovo prihvatanje.

Izmjene Zakona o predsjedniku, koje se odnose na proceduru izbora mandatara za sastav Vlade, usvojene su u decembru prošle godine.

Venecijanska komisija preporučila je tada poslanicima da ne usvajaju izmjene Zakona.

Đukanović je, nakon što nije postignut dogovor oko novog mandatara ni posle usvajanja izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku, raspustio Skupštinu i raspisao vanredne parlamentarne izbore.

Bez odluke da li je Đukanović prekršio Ustav

Takođe, Ustavni sud Crne Gore danas nije odlučio o predmetu da li je doskorašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav. Kako je saopšteno, odluka nije donešena jer prijedlog sudije izvjestioca iz formalnih razloga nije dobio propisanu potrebnu većinu za donošenje odluke.

Prijedlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Đukanović povrijedio Ustavpodnio je 41 poslanik parlamentarne većine u decembru prošle godine. U obrazloženju prijedloga je tada navedeno da Đukanović nije predložio Skupštini mandatara za sastav nove Vlade nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi premijera Dritana Abazovića 20. avgusta.

– Kako predlog sudije izvjestioca nije dobio potrebnu većinu, odrediće se drugi sudija koji će izraditi predlog odluke, usklađen sa stavom većine sudija, u skladu sa članom 80. Poslovnika Ustavnog suda – zaključuje se u saopštenju US.

Pobjeda

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment